Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 20.07.2020. 12:00

Šta stručnjaci preporučuju, kako da vam voće uvek rodi?

Zelena rezidba može da ispolji i pozitivne i negativne efekte i zato je veoma važno da se odredi pravo vreme i način njenog izvođenja.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 1.503
  • 147
  • 0

Obilne padavine proteklih mesec dana doprinele su tome da je voće počelo da buja, a da roda nema. Iz tog razloga je veoma bitno da se obavi zelena rezidba koja će da spreči bujnost i reguliše ravnomernu osvetljenost krune stabla kako bi se pripremio rod za sledeću godinu i kako bi voće što bolje rodilo. 

"Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju kajsija, s obzirom da je ove godine bilo prilično problema s ovom voćnom vrstom, čak i u onim najpovoljnijom regionima, roda nije bilo. Došlo je do izmrzavnja, ali postoji jedna polu tehnička operacija koja je upravo u vezi sa zelenom rezidbom, a koja može da omogući proizvođačima da dobiju u jenom trenutku i rod. Sastoji se u tome da se u periodu od druge polovine maja do prve polovine juna obavlja prekraćivanje mladara", kaže Dejan Marinković iz Savetodavne stručne službe Padinska skela i dodaje da je to jedna od operacija zelene rezidbe i da se time dobija razgranavanje ostatka dela mladara.

Šta je cilj zelene (letnje) rezidbe voćaka?

"U tom drugom talasu rasta, na prevremenim grančicama dolazi do diferenciranja rodnih pupoljaka, a kasnije i čitav proces diferencijacije koji teče tokom aktuelne i nastavlja se i sledeće godine do cvetanja."

Svetlost kao osnovni kriterijum diferenciranja

Ovim načinom orezivanja ne bi trebalo ukloniti više od 30 odsto zelene mase sa stabala, jer odstranjivanje veće količine lisne mase može dovesti do smanjene mogućnosti normalnog odvijanja procesa fotosinteze, a samim tim i slabije snabdevenosti plodova, kao i do stvaranja sunčevih pega na plodovima. Na taj način i kada dođe do pojave mrazeva, kao što je ove godine bio slučaj u drugoj polovini aprila, do cvetanja će doći nakon pomenutog perioda i voće će da rodi. 

"Ovde treba pre svega istaći da se navedeno odnosi na zasade koji se navodnjavaju jer ako nema odgovarajućeg zalivanja pitanje je da li će ti prirasti odnosno prevremene grančice biti dovoljno razvijene. To je jedna od preporuka na koji način rod može da se dobije. Sa druge strane, ostale operacije zelene rezidbe poput prekraćivanja mladara ili grana, kao i pinciranja takođe su vrlo poželjne da se izvode u ovom periodu upravo zato da bi se krune oblikovale i da dođe do izražaja to što treba da se uradi. Veliki je porast krune, a nema roda i nema šta da je zaustavi jer sve buja", kažu iz Savetodavne službe i napominju da je jedan od osnovnih kriterijuma diferenciranja za pripremu roda za narednu godinu upravo svetlost.

Do kraja jula obavite zelenu rezidbu

Orezivanjem voća postiže se i bolja obojenost plodova, što se posebno odnosi na sorte jabuka sa crvenom pokožicom, a ujedno omogućava se i bolja i jednostavnija zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Iz tih razloga zelena rezidba se najviše preporučuje kod bujnih sorti koje su kalemljene na bujnim podlogama poput gloster, greni smit, jonagold i druge.

Kako pravilno orezati jabuku?

Letnje orezivanje neizostavno je u gajenju voća. Ovoj meri poljoprivredni proizvođači neopravdano pridaju malo značaja, a jedan od razloga je što se vreme njenog izvođenja poklapa sa drugim poljoprivrednim radovima, pa se zbog toga ova operacija zapostavlja. Izvodi se u zavisnosti od vrste i namene, od kraja juna do kraja jula.


Tagovi

Zelena rezidba Dejan Marinković Zelena masa Bujnost voća Obojenost plodova Letnje orezivanje


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.