Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba dunje
  • 11.11.2022. 16:30
  • Zaječarski okrug, Debelica i Jakovac, Knjaževac

Šta je sulc i kakvi su prinosi dunje u Timočkoj krajini?

Domaćice iz knjaževačkog sela Jakovac uveliko pripremaju raznorazne đakonije od dunja poput kitnikesa, soka, džema i sličnih poslastica.

Foto: Jovana Cvetković
  • 300
  • 67
  • 2

Srbija je jedna od vodećih zemalja u Evropi po proizvodnji dunje na manje od 2.000 ha. Poljoprivrednici se sve više odlučuju za uzgoj ove voćne vrste, bez obzira što im glavobolju zadaje poskupljenje nafte, đubriva i preparata za zaštitu bilja, a u samom zasadu pojava bakteriozne plamenjače čiji je prouzrokovač Erwinia amylovora sa kojom je borba duga i teška.

Mladi poljoprivrednik Nemanja Milošević iz knjaževačkog sela Debelica gaji ovo voće na oko dva hektara, s tim što je dunjik površine jednog hektara na većoj nadmorskoj visini, na kojoj ne postoji mogućnost navodnjavanja, pa je ove godine u tom zasadu zbog suše imao nešto manji prinos od očekivanog. 

Ove godine niži prinosi zbog suše

"Ove godine nije bilo problema sa bolestima, kao što je to bio slučaj pre dve godine sa pojavom bakteriozne plamenjače, koja je uništila 30 odsto zasada, ali je uprkos suši prinos nešto niži. Na površini od dva hektara imao sam četvrdeset tona dunja.

Srećom, dobro sam prošao i sa otkupnom stanicom, s obzirom da mnogi proizvođači čekaju desetak dana da neko otkupi ili da je prodaju u okolnim mestima onima koji žele da je iskoriste za pravljenje sokova, kompota i dzemova", ističe Milošević i dodaje da svakako planira proširenje zasada, ukoliko ne dođe do znatnog povećanja cena nafte, đubriva i sredstva za zaštitu. 

Šta se sve od dunje može?

Ipak, domaćice iz knjaževačkog sela Jakovac uveliko pripremaju raznorazne đakonije od dunja poput kitnikesa, soka, džema i sličnih poslastica. Tako je i Olivera Prvulović ove godine od ovog voća napravila slatko.

"Berba u našem selu je završena, pa treba iskoristiti ovu mirisnu voćku na pravi način. Napomenula bih da pravim slatko i od rendanih, ali i seckanih dunja. Najpre se izrendaju, a potom se šećer sipa u šerpu u kojoj će se kuvati slatko. Na 600 gr voća stavlja se kilogram šećera. Šećer se špinuje sa pola litre vode, a po završetku špinovanja dodaju se rendane dunje. Kuva se do željene gustine, na srednjoj vatri, s tim što treba voditi računa da se ne prekuva. Pred sam kraj kuvanja doda se 150 gr seckanih oraha i par listova rozetle zbog boljeg ukusa", objašnjava Prvulovićeva i dodaje da ohlađeno slatko sipa u tegle i odloži na tamnom i suvom mestu.

Slatko od rendanih, ali i seckanih plodova

"Postupak za pripremu slatka od seckanih dunja je isti, s tim što se na kilogram seckanih stavlja kilogram šećera uz pažljivo kuvanje, jer ako dođe do prekuvavanja slatko će se pretvoriti u žele prilikom sipanja u tegle". 

Najkomplikovaniji sir od dunje

Prema rečima naše sagovornice, ove godine prvi put pravi i sok od ovog voća.

"Sok se pravi tako što se plodovi iseku na kockice, očiste i preliju vodom. Tako se kuvaju dok ne omekšaju i dok ne puste sopstveni sok. Skuvana tečnost se procedi i doda se šest kilograma šećera na šest litara soka, potom se kuva dok ne provri, pa onda još 15 minuta nakon vrenja. Gotov sok se odmah sipa u vruće flaše i odloži na tamnom i suvom mestu", kaže naša sagovornica i dodaje da je možda najkomplikovanija poslastica upravo sir od dunja, kitnikes ili sulc.

"Za pravljenje sulca najbitnije je vreme kuvanja, to jest, kada u pravo vreme da sklonimo šerpu sa vatre. Priprema počinje tako što se plodovi operu, iseku na kriške i kuvaju dok ne omekšaju, a potom vruće ocede i propasiraju. U šerpu se stavlja kilogram šećera na kilogram propasiranih dunja i voda, sve zajedno se kuva dok se ne zgusne. Petnaestak minuta pre kraja doda se sok od jednog limuna.

Šerpu treba skloniti sa vatre onda kada se vidi dno u trenutku kada se pređe varjačom. Gotova smesa se sipa u kalupe koji su prethodno bili u hladnoj vodi. U kalupima će se smesa stegnuti, a sutradan je možemo istresti na čistu dasku", završava svoju priču ova domaćica uz napomenu da se količina šećera u svakom receptu može korigovati u zavisnosti da li neko voli sa manje ili više šećera. 


Foto prilog


Tagovi

Berba dunje Prinos dunje Nemanja Milošević Olivera Prvulović Sulc Kitnikes Sok od dunje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]