Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 01.08.2020. 10:00

Srpske sadnice jabuke na jesen i na EU tržištu?

Prikupljeni su svi potrebni podaci, a tehnička dokumentacija je prosleđena Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), koja ju je predstavila Evropskoj komisiji, i izvoz srpskih jabuka na tržište EU je zvanično odobren.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 124
  • 138
  • 0

Poslednjom odlukom Evropske komisije Srbija je uz Izrael, SAD i Novi Zeland dobila dozvolu da izvozi sadnice i sadni materijal na tržište EU, rekli su Tanjugu u Ministarstvo poljoprivrede, a prenose Večernje novosti.

Razlog za donošenje takve odluke je vrhunski kvalitet sadnica voća koje se proizvode u Srbiji, dokazana spremnost srpskih institucija da održe visok nivo kvaliteta proizvedenog sadnog materijala, kao i napornog rada Ministarstva tokom pandemije korone jer je pretila opasnost od nemogućnosti prodaje.

Srpske sadnice na jesen u EU

Očekuje se da će srpske sadnice moći na jesen ponovo da se nađu na tržištu Unije, a ovo je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Holandije. Pre dve godine je doneta, a prošle godine stupila na snagu evropska regulativa koja je zabranjivala uvoz "biljaka visokog rizika" iz trećih zemalja, što se odnosilo i na Srbiju, prenosi N1.

Jabuka pink lady gaji se samo u četiri države - Srbija među njima

Udružile su se strane iz poslovnog sektora, javne uprave i međunarodne sfere, formirana je krovna organizacija, angažovan je ekspert za pomoć srpskim vlastima u sastavljanju tehničke dokumentacije. Prikupljeni su svi potrebni podaci, a tehnička dokumentacija je prosleđena Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), koja ju je predstavila Evropskoj komisiji, i izvoz srpskih jabuka na tržište EU je zvanično odobren.

Kako se ukazuje u saopštenju, srpski rasadnici proizvode mladice koje se prodaju u mnogim istočnoevropskim zemljama. Glavno tržište za srpske kalemljene biljke do sada su bila tržišta istočnoevropskih zemalja, ali i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije i Azerbejdžana. Poslednjih nekoliko godina ovaj sektor se znatno proširio.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede će, kako bi dodatno ispitalo potencijale i poslovanje rasadnika voćaka u Srbiji, u narednim mesecima ispitati tržište ovog unosnog sektora, kako bi podigao svest holandskih preduzetnika o skrivenim potencijalima tog sektora.


Tagovi

Izvoz Sadnice Sadnice jabuke Izvoz sadnica Tržište Ministarstvo poljoprivrede Holandije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u