Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rak jabuke
  • 26.01.2021. 16:00

Sprečite rak kore jabuka treiranjem bakrom i krečom

Protiv ovog patogena preporučuju se preparati koji se upotrebljavaju i kod čađave krastavosti jabuka. Ipak, možda bi bilo dobro ponekad koristiti bakar ili kreč, u manjim dozama.

Foto: Bojan Kecman
  • 859
  • 21
  • 1

Rak kore jabuka (Nectria galligena) zahvata deblo i grane. Ako se mere zaštite ne preduzmu na vreme može da dođe do kompletnog propadanja stabla. U slučaju toplijih zima potrebno je ranije primeniti preventivne metode kako bi se sprečilo širenje patogena.

Ulaz u deblo i grane ovoj gljivici omogućava rezidba, mraz i pucanje kore, izazvano čestim izmenama toplog i hladnog vremena zbog čega, najviše tokom proleća, dolazi do njenog uzdužnog pucanja.

Crni rak - kada kora pocrni

Simptomi se pojavljuju u vidu crvenkaste boje kore, koja se na starijim granama udubljuje i stvaraju se krugovi oko rana. Biljka se brani, naročito na deblu, formiranjem kalusnog tkiva oko ozlede ali, ako se na vreme ne reaguje, za nekoliko godina stablo propada. Koren gubi funkciju, usev je osetljiviji prema teretu, odnosno, većem prinosu i jačim udarima vetra.

Ako je zima blaža na ranama će se javiti askospore, prvo bele, a kasnije na proleće, crvenkaste boje koje prenose zarazu izbacivanjem iz peritecija. Ukoliko su novije rane javiće se konidije koje takođe prenose infekciju. Dešava se isto tako da kora u području ulegnutih mesta pocrni pa se često bolest naziva i crni rak.

Pre mirovanja tretirati bakrom

Kao i kod većine gljivica, temperature od 15°C najviše pogoduju aktiviranju patogena i on već u toku zime može da uništi stablo, pre dubokog mirovanja koje obično nastupa u februaru. Zato je važno da se pre ovog perioda odradi tretman bakarnim preparatima i krečom, kako bi se koliko toliko sprečilo dalje širenje bolesti.

Temperature od 15°C odgovaraju patogenu

Smesa kreča preporučuje se da bude gusta, sa dodatkom pola kilograma bakarnog sredstva po kanti od 15 litara kreča, a ako se radi prskanje celog drveta, dovoljno je 30 kilograma kreča i dve litre (ili kilograma) bakra po atomizeru od 330 litara. Naravno, treba pripaziti da se dizne ne začepe, a najbolje je da se tretiranje obavi pištoljima nameštenim na creva. Poželjno je dodati so, dva kilograma po atomizeru, radi težeg spiranja u slučaju jačih padavina.

Koru debla premazati krečom

Kod orezivanja bilo bi dobro da ne dolazi do preklapanja i dodirivanja grana. One zaražene seku se do osnove, a kora debla, ako je ispucala, otkida se i nosi izvan voćnjaka, nakon čega se tretira bakrom i krečom ili samo premaže njihovom smesom.

Jače rezove preporučljivo je premazati kalemarskim voskom. Pre februarskog tretiranja, ako postoje simptomi bolesti, obavezno se u jesen odrade jedan ili dva tretmana bakarnim sredstvima, tokom i nakon opadanja lisne mase. Nije strašno ako list ostane duže na grani nakon berbe kao što je često slučaj poslednjih godina. Pre kretanja vegetacije, do faze mišje uši, takođe se uradi prskanje na bazi bakra.

Razmisliti o kreču i tokom vegetacije

Dodatan problem može da predstavlja drvenar koji napada slabije, iznureno drveće, među njima i ono zahvaćeno rakom kore.

Kasnije, tokom vegetacije, protiv ovog patogena preporučuju se preparati koja se upotrebljavaju i kod čađave krastavosti jabuka. Ipak, možda bi bilo dobro ponekad koristiti bakar ili kreč, u manjim dozama, kako bi se suzbilo širenje zaraze u slučaju proleća sa mnogo padavina. 


Tagovi

Rak kore jabuka Pucanje kore Crni rak Tretman bakrom Tretman krečom Kalemarski vosak Drvenar Čađava krastavost jabuke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.