Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bobičastog voća
  • 07.08.2016. 07:30

Španjolska se izborila za izvoz bobičastog voća

Više nego ikada bobičastog voća se danas uzgaja u Španjolskoj, a većinom se izvozi! Promjene u EU ipak su poljuljale stabilnost prodaje.

Foto: bigstockphoto.com, RainerPlendl
  • 2.618
  • 129
  • 0

Španjolskoj ekonomiji u zadnje vrijeme godi proizvodnja bobičastog voće voća. Potražnja za španjolskim "bobicama" iz nastavlja rasti: četiri od 10 bobica na britanskim jelovnicima dolazi iz Španjolske, točnije iz Huelve gdje je locirano 95% proizvodnje bobičastog voća.

Zahtjevi za bobičastim voćem unutar zemlje su dosta niski, ali španjolski poljoprivrednici to namjeravaju promijeniti.

Porasla potražnja za brusnicama, malinama, kupinama

Statistika kaže da je potražnja za malinama i kupinama porasla, dok se ona za jagodama smanjila zbog velike konkurencije iz drugih zemalja. Od sveg bobičastog voća, brusnice su imale najveći rast u zadnje četiri godine, a izvoz im je porastao za 138%.

Nakon brusnice, najpopularnija je malina sa 129%-tnim povećanjem, dok je izvoz kupina porastao za 35%. Više nego ikada bobičastog voća se danas uzgaja u Španjolskoj. Površina zemlje pod brusnicama se povećala za 160%, maline za 151%, a kupine 51%, dok se površina pod jagodom smanjila za 8.43% u istom periodu. No, kada to sve treba pojesti, Španjolci kaskaju za ostalima u EU.

Kako Španjolci nemaju razvijenu naviku konzumiranja bobica, proizvođači su to odlučili promijeniti i tako su nastali stripovi za djecu i razne konferencije za odrasle na kojima educiraju javnost o tom zdravom voću i njegovim dobrobitima u sprečavanju bolesti.

Strah od Brexita

U 2015, 10% španjolskog izvoza jagoda - oko 33.500 tona, otišlo je u Veliku Britaniju, zajedno sa 40% izvoza bobičastog voća iliti 16.000 tona, što Veliku Britaniju čini jednom od glavnih uvoznika španjolske proizvodnje. Brexit, izlazak Velike Britanije iz EU tako je uzeo danak, jer je cijena voća pala za 10% uslijed pada vrijednosti funte.

Tako su proizvođači malina i kupina pogođeni gubicima i razmišljaju što će se dogoditi sa tržištem u budućnosti. Kakav će biti odnos između EU i Velike Britanije? Mogao bi se povećati broj inspekcija, što bi otežalo izvoz, ali bi Velika Britanija mogla nametnuti i svoje tržišne zakone i time španjolske proizvođače dovesti u težak položaj. Nitko to nije očekivao, kažu, no moraju dalje.

Foto: bigstockphoto.com, RainerPlendl


Tagovi

Uzgoj bobičastog voća Španjolska Ekonomija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]