Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 18.09.2022. 18:00

Smanjena prognoza evropskog roda jabuke, a troškovi rastu

Topli talas i suša su smanjili očekivani rod i uticali na kvalitet plodova. Proizvodnju muče nedostatak sezonskih radnika i preskupo skladištenje.

Foto: Depositphoto/juver123
  • 87
  • 12
  • 0

Ovogodišnje vremenske prilike su uticale na obojenost i veličinu plodova jabuka, a prve procene su smanjene. Upitan je i kvalitet plodova namenjenih živini. Visoke cene električne energije sprečiće voćare da uberu deo roda zbog nepristupačnih troškova skladištenja, kao i nedostatka sezonskih radnika, stoji u revidiranoj prognozi roda ovog voća za nadolazeću sezonu, a koju je objavilo Svetsko udruženje proizvođača jabuka i krušaka WAPA. 

Najnovije prognoze govore da će evropski rod jabuka biti smanjen na 12.076.000 t, što je oko 90.000 t manje od avgustovske prognoze koja je iznosila 12.168.000 t.

Većina zemalja je smanjila svoje procene, a to se posebno odnosi na Francusku, Italiju i Španiju. Izuzetak su Poljska i Češka. Smanjena je prognoza i za američki rod jabuke, na 4,6 miliona t.

Preskupo skladištenje i mala veličina plodova

WAPA je povodom revizije prognoze od svojih članova primila povratne informacije o izazovima s kojima se susreću. Veliki problem je nedostatak sezonskih radnika i previsoke cene električne energije.

Skladištenje je skupo (Foto: Depositphoto/alex.wolf)

Za voćare je postalo preskupo da skladište rod u hladnjačama, a deo bi se mogao odreći berbe kako bi izbegli finansijski minus jer neće moći da nadoknadi troškove proizvodnje. Ovi faktori predstavljaju veliku zabrinutost za konačni rod i konkurentnost proizvođača, a ugrožavaju kontinuitet poslovanja sektora.

Više je industrijskog voća

Toplotni talas i suša su snažno delovali na voćarsku proizvodnju. Usled nedostatka vlage plodovi će biti sitniji. Takođe, slabija je njihova obojenost. Proizvođači imaju veći udeo industrijske jabuke i kruške, jer plodovi ne zadovoljavaju standarde za konzumnu upotrebu.

Razvoj sezone će se pratiti, a WAPA će prilagođavati prognozu kako se berba bude završavala. Prioritet će biti osiguranje lanca snabdevanja i stvaranje uslova da uzgajivači budu u mogućnosti da povrate ogromna povećanja troškova, očuvati kontinuitet ponude i stimulisati potrošnju.


Tagovi

WAPA Skladištenje voća Berba jabuke Rod jabuka Rod krušaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.