Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 25.10.2020. 09:00

Šljivin savijač i štitasta uš, najveći problemi ove godine - kako ih suzbiti?

Brojnost populacije štetnika u narednoj vegetacijskoj sezoni smanjit će jesenski tretmani bakarnim pripravcima i mineralnim uljima, ali i uništavanjem oštećenih plodova, pojašnjava dr.sc. Vesna Tomaš.

Foto: Depositphotos/jptb2017
  • 2.041
  • 181
  • 0

Dva najveća problema koji su proizvođači šljiva imali u ovoj godini su šljivin savijač (Cydia funebrana Tr.) i šljivina štitasta uš (Parthenolecanium corni Bouche).

Šljivin savijač, poznato je, može smanjiti urod i do 50 posto, praveći velike štete na plodovima uzrokujući njihovu crvljivost i opadanje, te se smatra najvažnijim štetnikom šljive u Hrvatskoj. Prezimljuje kao zapredena gusjenica u pukotinama kore stabala i rašljama debljih grana, pa će jesensko-zimsko prskanje bakarnim pripravcima i mineralnim uljem onemogućiti njegov daljnji razvoj. No, dio će ličinki preživjeti i u novoj će vegetacijskoj sezoni biti potrebno odraditi preventivne i kurativne insekticidne tretmane.  

Praćenje razvoja i ciljano suzbijanje

U borbi protiv šljivinog savijača nije dovoljno samo poznavati nego i pratiti njegovu biologiju, ističu stručnjaci, stoga je važno na vrijeme, prije početka cvatnje, postaviti feromonske mamce u nasad (koji se mijenjaju na mjesečnoj bazi) i pratiti njegov let. Tjedan dana nakon prelaska kritičnog praga od 7 do 10 štetnika po mamcu, kreće se s kemijskim tretmanima kojima se djeluje na jaja štetnika.

Vrlo je kratak prozor za tretiranja jaja jer je vrlo kratko vrijeme od izlaska gusjenice do ubušenja u plod, upozorava dr.sc. Vesna Tomaš s Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek i dodaje kako talijanski voćari primjenjuju i metodu konfuzije muških jedinki koja je učinkovita samo ako se radi o površinama većim od dva hektra, odnosno ako su i susjedni voćnjaci u integriranoj zaštiti. 

Iskusniji voćari kod veće rodnosti preskoče prvi tretman 

Šljivin savijač ima dvije do tri generacije godišnje. Let leptira prve generacije može se pratiti od travnja do svibnja, druge generacije od lipnja do početka kolovoza, a treće krajem kolovoza i početkom rujna. Iskusni voćari prvu generaciju u pravilu ne suzbijaju ako je rodnost šljive velika, jer djelovanje savijača praktično dođe kao prirodno prorjeđivanje plodova. No u suprotnom slučaju, ako procjena uroda ne zadovoljava, valja suzbijati i tu prvu generaciju kako bi se sačuvalo što više plodova.

Ako se odluči za prvo tretiranje, ono valja obaviti sredinom svibnja, a drugi tretman nakon deset dana. Stručnjaci ističu kako su najvažniji treći tretman (suzbijanje druge generacije) sredinom i krajem srpnja, dok je četvrti (suzbijanje treće generacije savijača) u kasnim sortama moguće u prvoj polovici ili sredinom kolovoza. Pri ciljanom suzbijanju štetnika s dva odnosno tri tretmana valja imati na umu antirezistentnu strategiju odnosno primjenu aktivnih tvari različitog djelovanja (fenoksikarb, klorantranilprol, emamektin benzoat).  

Nezgodni za suzbijanje

Velikih je problema u borbi protiv štetnika ove godine bilo i sa štitastom uši. Iako ima jednu generaciju godišnje i pojavljuje se periodično, izuzetno je opasan štetnik, jer se prenamnoži. Napada mlade izboje i grane, ali i lišće. Suzbijanje je problematično jer su ženke, zbog zadebljane kože na hrptu tijela koja tvori lažni štitić, vrlo zaštićene od utjecaja insekticida pa na njih učinak imaju uglavnom sistemici i to u većim dozama, koje registracijama preparata nisu dozvoljene.

Najučinkovitije je suzbiti ličinke u L1 stadiju koji se prepoznaje po žuto-zlatnoj boji tijela, kada štete čine sisanjem sokova na naličju lista, dok se u L3 stadiju ličinke hrane na vršnim izbojima gdje je kora sočna i tanka. Kao i se ostale uši, izlučuju velike količine medne rose i privlače gljive čađavice koje pak smanjuju fotosintetsku učinkovitost, a posljedično i kvalitetu i urod ploda. Kao posljedica napada ovog štetnika cvjetovi budu prorijeđeni, a plodovi ostaju sitni.

Zaštitu treba pozicionirati na L1 razvojni stadij ličinke i kad se intenzivno hrani djelovati. Ako ipak zaštita nije dovoljno uspješna, može se odraditi u kolovozu i rujnu, u razvojnom stadiju L2 ličinke (narančasto smeđe boje). 

U strategiji suzbijanja je važan jesenski tretman

Sve u svemu, napad ovog štetnika iscrpljuje stabla i voćke nepripremljene ulaze u zimu u koji su neotporne na niske temperature.

Biološko suzbijanje štitastih uši 

"Što se tiče učinkovitosti uvijek bih dala prednost jesenskom tretmanu s velikim dozama mineralnog ulja, kojim se puno toga rješava. Suzbijanje treba početi na vrijeme. Tretman se uljnim preparatima može ponoviti i u proljeće, ožujak-travanj, a zaštita nastaviti u ljeto, lipanj-srpanj", savjetuje dr. sc. Tomaš navodeći kako se za suzbijanje štitastih uši u vegetaciji mogu koristiti sredstva na bazi piriproksifena, spirotetromata i sulfoksaflora.

Brojnost štetnika u narednoj sezoni smanjit će se uništavanjem otpalih zaraženih plodova, ali i prirodnim neprijateljima, pa je borba protiv štitastih uši moguća i biološkim putem – božjim ovčicama i osama najeznicama.


Tagovi

Ciljano suzbijanje Feronomski mamci Štetnici šljive Jesenska zaštita voćaka


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]