Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnomonia leptostyla
  • 10.07.2020. 18:00

Siva pegavost oraha može uništiti oko 80% plodova i uzrokovati ranu defolijaciju

U nekim područjima pojavila se siva pegavost oraha, a reč je o najčešćoj i najštetnijoj bolesti ove vrste voća. Naime, ona uzrokuje ranu defolijaciju listova i loše prinose, a prepoznati je možete po karakterističnim pegama.

Foto: Depositphotos/Tunatura
  • 888
  • 154
  • 0

Veruje se da orah spada u grupu voćaka koje ne zahtevaju nikakvu posebnu brigu oko štetočina i bolesti pa se često zasadi podižu bez svesnosti da će mu ipak biti potrebne agrotehničke aktivnosti. Prema upozorenjima savetodavne službe, na nekim se područjima pojavila siva pegavost oraha čiji je uzročnik gljivica Gnomonia leptostyla, a reč je o najraširenijoj i najštetnijoj gljivičnoj bolesti ovog voća.

Listovi mogu otpasti već u avgustu

Simptomi bolesti su vidljivi na svim zeljastim delovima stabljike poput listova, plodova, peteljki i mladica. Usled zaraze na tim delovima nastaju crne ili smeđe okruglaste ili ovalne pege koje su u sredini sivkaste boje i po tome je bolest najlakše prepoznati.

Sadnju oraha možete da obavite i u proleće

Pege su u početku male, prečnika do 2 mm, ali tokom razvoja bolesti dostignu veličinu od 2 cm ili više. Jačim zarazama odgovara međusobno spajanje susednih pega što u krajnjem slučaju uzrokuje uvijanje i sušenje lišća uz prevremeno opadanje već tokom avgusta i septembra.

Može uništiti više od 80% plodova

Najveće štete nastaju u godinama sa vlažnim prolećima i letima, a bolest može uništiti više od 80% uroda. Naime, na zelenoj ljusci javljaju se nekrotične pege, a ako se zaraze mladi plodovi, oni mogu otpasti.

Kako piše mr.sc. Milorad Šubić iz savetodavne službe, u slučaju kasnijih zaraza plodovi ostaju na stablima, ali su sitniji i imaju slabije razvijene plodove koji su manje ukusni jer su gorki. Takođe, oni mogu potpuno da pocrne i vise na granama do kasno u jesen ili zimu i upravo su oni izvor zaraze u narednoj godini. Treba napomenuti i da je posledica zaražavanja ovom bolesti i češće smrzavanje stabala.

Mere zaštite

Što se tiče zaštite, važno je sprovoditi preventivne mere poput sakupljanja i spaljivanja opalog lišća ili njegovo zaoravanje. One često nisu dovoljne jer se patogen održava na mladicama pa je potrebno rezidbom odstraniti zaražene letoraste. Takođe, prilikom sadnje treba odabrati sorte otporne na bolesti.

Otrovnost oraha i njegovog lišća - šta uzgajati u blizini oraha

Za hemijsko tretiranje, dozvoljena sredstva su: Champion 50 WG, Dithane, Signum, Systane 20 EW, Penncozeb 75 DG, a njih primenjujte u skladu sa uputstvima proizvođača.


Tagovi

Siva pegavost oraha Bolest oraha Uzgoj oraha


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃