Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leska
  • 07.04.2021. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Šire se zasadi lešnika u Sremu - važnost sortimenta i navodnjavanja

Jabuka i breskva više nisu dominantne voćne vrste, a lešnik koji može da uspeva na zemljištima na kojima druge ne mogu, pa je sve zastupljeniji.

Foto: Bigstock/Deyan Georgiev
  • 1.018
  • 793
  • 0

Sve više je zasada leske i u regonu Srema. Ova kultura bi mogla da postane voće budućnosti imajući u vidu činjenicu da u našoj zemlji ima otkupljivača koji nude pomoć pri podizanju zasada u smislu sertifikovanih sadnica kao i stručnih saveta. Ali i u tom slučaju treba biti veoma oprezan jer i najmanja greška može skupo da košta, a grešaka ima, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci.

"Prilikom podizanja zasada treba voditi računa, jer sama proizvodnja nije baš jeftina, a prvi rod se dobija tek posle par godina, pa ako se greške naprave u samom početku, može biti problema. Kao i za sve višegodišnje, tako je i za lesku potrebno dobro planiranje, dobar izbor samog mesta sadnje, priprema odgovarajuće zemlje, ali i da se dobro izabere sortiment", kaže Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe Ruma i dodaje da je ono što je uočeno kao greška kod postojećih useva u Sremu - sama sadnja.

Ne očekuje da se obogati od prodaje lešnika, ali želi siguran prihod

Sađena je dominantna sorta, ali i oprašivači su ubacivani u te redove, gde se nalazi ona dominantna, što je problem kod branja, jer ne mogu da se razdvoje i nastaje problem kod krajnjeg proizvoda.

Insistiranje na domaćem proizvodu

Naša sagovornica ističe da je lešnik prozveden kod nas izuzetnog kvaliteta i da nema potrebe za kupovinom onog iz uvoza. Takođe, kaže da bi se taj kvalitet i ostvario mora da se vodi računa i o agrotehnici, posebno zalivanju.

"Konditorske industrije traže uniforman materijal kod same primene u proizvodu. Proizvođači moraju da imaju najmanje tri i četiri različite sorte u zasadu, da prave mini polja, u redovima, odnosno četiri do šest redova dominantne sorte, a oprašivač onda da ide i sa jedne i sa druge strane, tako da kad se bere da se smanji mogućnost da dolazi do mešanja plodova različitih sorti."

Šire se zasadi leske u regonu Srema (foto: Zlatko Markovinović)

Druga stvar, koju sugerišu stručnjaci jeste da proizvođači, pošto se dugo čeka na rod, naprave ugovore sa kooperantima i otkupljivačima i koje su to sorte koje su njima potrebne. 

"Samo treba proizvođači da se povežu sa kooperantima ili sa kupcima i kod samog podizanja zasada da se isplanira sortiment i domaći proizvod", predlaže Klještanovićeva.

Skromna voćka ali traži punu agrotehniku

Pored svega ovoga treba da se vodi rašuna i o navodnjavanju kao veoma važnoj agrotehničkoj meri.

"Ova voćna vrsta je skromna, može da se uzgaja na zemljištima na kojima druge voćne vrste ne mogu, ali ove sorte koje su tražene u konditorskoj industriji traže i punu tehnologiju. To znači da treba da postoje sistemi za navodnjavanje, kao i odgovarajuće đubrenje i zaštita."

Kako dalje objašnjava rumski stručnjak tokom perioda od jula do septembra, bez obzira na moguće padavine potrebno je posebnim aparatima meriti vlagu u zemljištu, i ukoliko nije odgovarajući treba navodnjavati.

Važni su sistemi za navodnjavanje, ističe Klještanovićeva.

"Količina vode koju dodajemo u zoni korena vratiće se u plodovima. Dešava se da ako je sušni period u vreme nalivanja ploda, može doći do umanjenog randmana ukoliko nije navodnjavanje obavljeno na vreme", tvrdi Klještanovićeva.

Za stenicu potreban objedinjeni program zaštite

Leski je potrebna i zaštita. Obavezno je zimsko prskanje bakarnim preparatima, velike probleme može da izazove mramorska stenica koja napade i druge voćne vrste, ali i povrća. Upravo zbog toga bilo bi dobro kada bi se svi voćari i povrtari dogovorili da istovremeno obave zaštitu odgovarajućim preparatima kako bi efekat bio potpun.

"Primetili smo da nije toliko štetan lešnikov surlaš koji prezimljava u zoni korena, pa se obradom na neki način može eliminisati, koliko je mramorasta stenica i možda bismo svi trebalo da napravimo objedinjeni program zaštite, jer ona čini štete i na ostalim voćnim i povrtarskim kulturama - praktično da se tretmani obavljaju jednovremeno", kaže naša sagovornica i dodaje da je leska vrlo dobra voćna vrsta i da se svi zainteresovani o ovoj proizvodnji informišu u rumskoj poljoprivrednoj službi.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja lešnika Uzgoj leske Sanda Klještanović Navodnjavanje leske Zaštita lešnika Mramorasta stenica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)