Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 02.11.2020. 13:30

Šesta preporuka maslinarima: Plominka i Drobnica spremne za branje

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom, sorta masline Plominka na promatranom području otoka Krka spremna je za branje. Na području južne Dalmacije tj. otoku Korčula, sorta Drobnica je spremna za branje.

Foto: Bigstock/ Georgios Tsichlis
  • 513
  • 41
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u područjima RH, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Berba u svim hrvatskim uzgojnim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

Lijepo jesensko vrijeme omogućava da se i plod dobro razvija, većih uboda štetnika nema, što ne znači da ih neće biti.

Manji randman u odnosu na prošlu godinu 

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju male randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više: prvo, što se mora uzeti u obzir je velika količina vode, koju je nakupila, i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode. 

Drugi je razlog (ne) zrelost ploda za preradu pa stvarna količina ulja jako varira, jer se pri stvaranju nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. 

Sorte Oblica i Buža spremne su za branje

Prilikom približavanja optimalne tehnološke zrelosti ulje će se početi nakupljati u vakuolom dijelu stanice i time povećavati masu. Tek će ga tada uljare moći učinkovito izdvojiti pa će i randmani biti realniji. Stoga maslinari ne trebaju kriviti uljare za njihov gubitak jer se ono u ovome trenutku fizički i ne može kvalitetno odvojiti. Sada se samo plaća prerada, a ulje se gubi.

Potrebno pričekati da se isuši voda

Preporuka onima koji se spremaju u berbu: kako je u ovom trenutku još puna vode, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan te im se da nešto vremena da se isuši voda, tj. omogući se dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Kako su dugoročne vremenske prognoze povoljne sve do polovice studenoga, bit će dovoljno vremena za obrati sve. Kiše, koje bi eventualno u međuvremenu i padale, neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plod, pogotovo u tehnološki zrelim.

Istarska bjelica je najranija sorta masline za berbu u Hrvatskoj

U priloženoj Tablici 6. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete, koji će im pomoći odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga stvara u biljnoj stanici, a pri tome i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati. Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak su optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda za preradu.

Plominka i Drobnica spremne za branje

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte na cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske.  

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom sorta masline Plominka na promatranom području otoka Krka spremna je za branje. Na području južne Dalmacije tj. otoku Korčula, Drobnica je spremna za branje.

Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Rezultate NIR analize plodova u svih 7 dosadašnjih rokova uzorkovanja, tablica 6., pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Maslina Branje Randman Ulje Plominka Drobnica


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.