Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 18.06.2020. 10:00

Scenario za višnju isti kao prošle godine?

Voćari kažu da ih najviše zabrinjava neizvesnost i nezvanične najave da bi i ove godine otkupljivači i izvoznici mogli da ponude prošlogodišnju cenu od 25-30 dinara po kilogramu, sa kojom bi treću godinu zaredom radili sa gubitkom.

Foto: JumpStory
  • 631
  • 92
  • 0

Iako bi za nekoliko dana na jugu Srbije trebalo da počne berba i prerada višanja, hladnjačari i izvoznici još uvek se ne oglašavaju oko cene i uslova otkupa. Proizvođači strahuju da će se ponoviti scenario iz prethodnih godina, kada je zbog niske cene i problema u berbi i otkupu, skoro jedna trećina zasada ostajala neobrana, prenosi RTS.

Voćari u Toplici, gde se proizvede najviše višanja u Srbiji, zbog obilnih padavina vode svakodnevnu borbu sa korovima, ali i strahuju za ovogodišnji rod, zbog nestabilnih vremenskih prilika. Ipak, kažu da ih više zabrinjava neizvesnost i nezvanične najave da bi i ove godine otkupljivači i izvoznici mogli da ponude prošlogodišnju cenu od 25-30 dinara po kilogramu, sa kojom bi treću godinu zaredom radili sa gubitkom.

U Prokuplju nezadovoljni otkupnom cenom višnje

S druge strane, počeo je da radi Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinske višnje, čije su glavne aktivnosti usmerene na razvoj i promociju visoko kvalitetnih i zdravih prerađevina od ovog voća i promociju srpskog brenda Oblačinska višnja na domaćem i međunarodnim tržištima, što će povećati vrednost proizvoda, a time i prodaje i izvoza, prenosi portal Ekapija.

Posledice će trpeti i izvoznici?

Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinske višnje će se u narednom periodu fokusirati na privlačenje proizvođača iz poljoprivredno-prehrambenog sektora kako bi se zajednički promovisali i izašli na nova tržišta.

Voćari iz centralne Srbije najavljuju obustavu berbe višanja

Međutim, kako dalje prenosi RTS, otkupljivači kažu da će posledice neregulisane cene osetiti i svi ostali učesnici, raćunajući i izvoznike, koji neće imati šta da ponude za prodaju. Zato, apeluju na izvoznike da ove godine ponude jedinstvenu cenu, a na državu da pojača inspekcijski nadzor tokom otkupa, kada se kroz navodno "klasiranje" voća nanosi direktna šteta proizvođačima.


Tagovi

Rod višnje Berba višanja Cena višnje Oblačinska višnja Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinske višnje Proizvođači Izvoznici Otkupljivači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...