Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 23.08.2020. 16:30

Savjeti za početnike: Kako se obraniti od maslinine muhe?

Štetnik ima najčešće do 3 generacije tijekom vegetacijske sezone, a ako su povoljne vremenske prilike, odnosno viša vlažnost i temperatura zraka, njihov broj može biti i viši prema nekim autorima čak i do pet.

Foto: Wikimedia/ Scott Bauer
  • 1.485
  • 103
  • 0

Maslinina muha (bactrocera oleae gmel.) je štetnik masline koji je stalno, permanentno prisutan u maslinicima duž naše obale i na otocima. Odrasli kukac odlaže jaja (vrši ovipoziciju) u plod, a iz njih se razvija ličinka (crv) koja, hraneći se mesom ploda, buši hodnike. U ovim hodnicima ona ostavlja svoj izmet te se ukukulji, a kroz izlaznu rupu iz ploda izlazi odrasli kukac (imago).

U plodu samo jedna ličinka

Odrasla ženka može izleći od 200 do 500 jaja i tijekom ljeta živi 50 do 80 dana. U napadnutom plodu obično se nalazi jedna ličinka, a u onima osjetljivijih sorata često se mogu naći i dvije. Ženka preferira sorte s nižim udjelom fenola, i u njih najprije odlaže jaja, kao što su domaće sorte Oblica i Buža, a od introduciranih Santa Catarina i Ascolana Tenera, no u godinama kada je populacija ovog štetnika veća, odlaganje se vrši i u ostalim sortama.

Štetnik ima najčešće do 3 generacije tijekom vegetacijske sezone, a ako su povoljne vremenske prilike, odnosno viša vlažnost i temperatura zraka njihov broj može biti i viši prema nekim autorima čak i do pet. Ličinka posljednje generacije se kukulji u plodu, odnosno nakon prirodnog otpadanja sa stabla u tlu, gdje prezimi. Početkom ili sredinom ljeta, ovisno o vremenskim prilikama, iz kukuljice izlazi odrasli kukac te započinje let 1. generacije.

Uz maslininu muhu, tu je i jasminov moljac koji uništava mlade maslinike

"Djevičanska maslinova ulja u čijim je plodovima prisutna ličinka, ovisno o intenzitetu napada i karakteristikama sorte, imaju više ili manje izraženu manu ulja po crvljivom, a moguć je razvoj mane po pljesnivom. Kada su prilikom senzoričkog ocjenjivanja detektirane mane, ulje više ne može imati kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje“, pojašnjava stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac

Praćenje leta

Za kvalitetno suzbijanje potrebno je pravovremeno reagirati, odnosno pratiti let odraslog kukca. Ovaj monitoring može se provoditi na više načina, vizualnim mamcima - žutim ljepljivim pločama, hranidbenim – buminal ili slični pripravci te seksualnim – feromoni. 

Odrasli kukci na hranidbene mamke (atraktante) intenzivnije reagiraju tijekom ljeta, dok tijekom jeseni reagiraju slabije ili reakcija u potpunosti izostaje.

Zbog toga je primjena hranidbenih atraktanata za praćenje leta odraslog kukca učinkovita tijekom ljetnih mjeseci, dok je praćenje odraslih mužjaka najučinkovitije feromonima postavljenima na žute ljepljive ploče tijekom njezine pojave u ljeto i tijekom jeseni. Praćenje leta provode, na cijelom uzgojnom području masline, djelatnici Savjetodavne službe te na temelju dobivenih terenskih podataka daju preporuke za suzbijanje za pojedino uzgojno područje ili županiju. 

Metoda privuci i ubij 

U ekološkoj se poljoprivredi koristi mineral gline, kaolin, koji se otopi u vodi i kao suspenzija primjenjuje prskanjem krošnje stabla. Njegov je učinak dvojak, vizualni i olfaktorni (mirisni). Naime, zbog prekrivenosti ploda slojem gline mijenja se njegova boja, tj. valna duljina i ženka maslinine muhe ne pronalazi plod te u njega ne mogu izleći jaja, dok olfaktorni (mirisni) učinak kaolin smanjuje emitiranje spojeva koji privlače muhu iz njega.

"Problem je kaolina što se prilikom veće količine oborina (> 20 mm) ispire s ploda, pa je tretiranje potrebno ponoviti. Obično se tijekom vegetacije za sprečavanje ovipozicije tretiranje provodi 2-4 puta. Osim ovog sredstva, u novije se vrijeme istražuje primjena ostalih mjera, poput nanopesticida. Prema nekim istraživanjima, ove će se tehnologije u zaštiti bilja u budućnosti intenzivnije razvijati, ali je i kod njih važno voditi računa o utjecaju na okoliš."

Savjeti stručnjaka: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka u masliniku?

Krapac naglašava kako je i jedna od metoda koja se može koristiti u ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi, tzv. metoda privuci i ubij (attract and kill). Ova metoda obuhvaća primjenu atraktanta uz insekticid i učinkovita je ako se primjenjuje na većem geografskom području, jer ako je primjenjuju samo pojedini maslinari može uzrokovati suprotni učinak. Otkriva kako se na Popisu registriranih sredstava za zaštitu bilja metodom privuci i ubij nalaze sredstva trgovačkog naziva Sucess bait koje sadrži aktivnu tvar Spinosad i Ecotrap kojem je aktivna tvar Deltametrin. "Ova sredstva dozvoljena su za zaštitu u ekološkom maslinarstvu, a potrebno je voditi računa o tome da karenca kod Sucess baita iznosi 14 dana, odnosno 14 dana prije planirane berbe ne smije se stabla tretirati ovim sredstvom“, upozorava.

Ranija berba

Negativan učinak ovoga štetnika na kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja moguće je smanjiti ranijom berbom.

"Naime, ako su plodovi dulje na stablu, dulje su i izloženi njezinom utjecaju, te jesenske generacije ponovno polažu jaja i veći je udio zaražen. Osim toga, u onim zrelijim, udio fenol, koji imaju antioksidativno djelovanje, je niži te su ulja dobivena iz takvih plodova blaža i podložnija razvoju mana. 

Ako su plodovi napadnuti maslinom muhom ubrani u ranijim stupnjevima zrelosti udio fenola je viši i oni sprečavaju izraženiji razvoj mane“, kaže stručnjak. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslinina muha Štetnik Maslina Ličinka Kaolin Atraktant Berba


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo