Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici šljiva
  • 16.04.2023. 10:30

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Nakon prvog prskanja, posebno u slučaju ako je bilo dosta oborina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hranjiva

Foto: Bojan Kecman
  • 8.071
  • 418
  • 0

Savijači, Tortricidae, koji napadaju pupoljke, listove i mlade, tek zametnute plodiće, kao i lisne uši, već su se počeli pojavljivati na stablima šljiva u nasadima u kojima je u tijeku procvjetavanje ili je došlo do vidljivije pojave prvih plodića.

Hladnije vrijeme koje je nedavno donijelo i realnu opasnost od mrazeva i ugrozu roda za ovu godinu, najvjerojatnije je prekinulo ciklus razvoja šljivine osice, a slična situacija dogodila se i prošle godine.

I prošle godine bio jak napad

Međutim, češće smjene kiše i toplijih dana, bile su povoljne za pojavu lisnih ušiju i gusjenica savijača, što je također bio slučaj i lani kada su proizvođači posebno imali problem s lisnim ušima, zbog čega su, umjesto jednom, morali u nekoliko navrata djelovati insekticidima kako bi prekinuli njihov razvoj.

Listovi se uvijaju i postaju svijetliji

Po svemu sudeći i ove godine dogodit će se se isto jer meteorolozi za naredno razdoblje predviđaju dosta kiša i smjenu nižih i viših temperatura. Na stablima šljiva već se mogu primijetiti gusjenice savijača listova i pupoljaka koji mogu ostati deformirani i zaostati u razvoju. Listovi se uvijaju, postaju svijetliji, a sa strane se vide grizotine.

Lisne uši i savijači inače se pojavljuju krajem cvjetanja i tada se mogu vidjeti prvi simptomi bez obzira je li se prethodno radio tretman bakrenim preparatima. U mnogim slučajevima učinak bakrenih sredstava smanjuje se uslijed čestih oborina tijekom ranog proljeća.

Obratiti pažnju i na Moniliu

Proizvođači bi trebali odmah nakon kiša tretirati stabla šljiva insekticidima registriranim za suzbijanje ovih štetnika, a zajedno s njima, poželjno je da se ubace i fungicidi na bazi ciprodinila, tebukonazola, kaptana i ostalih koji spriječavaju pojavu Monilie, uzročnika sušenja grančica i plodova šljiva.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zamijeniti s oštećenjem od mraza

Neka od ovih sredstava djeluju na nižim temperaturama. Također, mogu se dodati vodotopiva sredstva za prihranu s više fosfora i kalija.

Nakon prvog prskanja, naročito u slučaju ako je bilo dosta padalina, trebalo bi ponoviti tretman insekticidima i fungicidima, uz dodatak vodotopivih hranjiva. Kada se plodovi očiste od cvjetova i počnu s rastom, oko stabala bi trebalo dodati KAN gnojivo kako bi imalo dovoljno snage iznijeti rod i kako bi došlo do normalnog rasta plodova.


Tagovi

Savijači Tortricidae Šljivina osa Lisne uši šljiva KAN Monilia


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.