Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivija
  • 11.02.2017. 19:00

Saveti i izazovi pri gajenju kivija

Najbolja mesta za gajenje kivija su zone u kojima uspevaju vinova loza i breskve, odnosno laka i dobro drenirana zemljišta, neutralne PH reakcije.

Foto: idaun / Pixabay, Olivia Loh / Flickr
  • 8.183
  • 1.263
  • 0

Iako spada u tropsko voće koje najbolje uspeva u toplijim krajevima, sa mnogo padavina i visokom vlažnošću vazduha, postoje mnogi primeri koji dokazuju to da je kivi moguće gajiti i kod nas, odnosno u oblastima sa kontinentalnom i umereno-kontinentalnom klimom.

Stručnjaci kažu da kivi najbolje uspeva u oblastima pogodnim za gajenje vinove loze i breskve, na lakim, vlažnim, ali takođe dobro dreniranim zemljištima, neutralne pH reakcije. Prema rečima Tanje Živković, diplomirane inženjerke voćarstva u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije najznačajniji faktori koji utiču na gajenje kivija su: padavine, vlažnost vazduha, svetlost, vetar i kvalitet i tip zemljišta.

Kod nas kivi najbolje rađa u vinogradarskim zonama

Kako objašnjava Živkovićeva kivi ima relativno visoke zahteve kada je reč o temperaturi potrebnoj za njegovo gajenje i plodonošenje. Kod nas on najbolje uspeva u tipičnim vinogradarskim zonama, odnosno u toplijim krajevima. Međutim, u fazi punog mirovanja ova biljka može da podnese niske temperature do -20 °C.

Najveću štetu nanose rani prolećni mrazevi

Najveću štetu kiviju mogu da nanesu prolećni mrazevi od kojih najčešće stradaju mladi lastari, a u ređim slučajevima i cvetovi jer ova biljka cveta kasno. Kada je reč o plodovima i listovima za njih su opasniji rani jesenji mrazevi. Tanja Živković kaže da oštećenja mladih lastara nastaju već na temperaturama -2°C do -3°C. Da biljka ne bi izmrzla potrebno je preduzeti neke od mera zaštite od niskih prolećnih temperatura, kao što su dimljenje, grejanje ili kišenje.

Drvo kivija sa plodovima

Kivi traži dosta vode pravilno raspoređene tokom vegetacije

Da bi uspevao i rađao kiviju treba dosta padavina pravilno raspoređenih tokom vegetacije. Njegovi lastari brzo i bujno rastu a za to zahtevaju obilno i redovno zalivanje. S druge strane, višak vlage nepovoljno utiče na razvoj stabla biljke. Vodeni talozi i sneg takođe mogu da budu korisni jer štite kivi od niskih temperatura i stvaraju rezerve vlage u zemljištu.

Uzgojni oblik i rastojanje biljaka veoma važni

Živkovićeva upozorava da je pri sadnji i načinu gajenja kivija važno voditi računa o iskorišćenju svetlosne energije koje zavisi od rasporeda voćaka i uzgojnog oblika. Zato naročitu pažnju treba obratiti na određivanje načina gajenja, ali i na rastojanje između biljaka jer je svetlost za kivi veoma značajna u periodu cvetanja i oprašivanja.

Kivi voli zemljišta neutralnu pH reakcije

Kada je reč o zemljištu Tanja Živković tvrdi da kiviju najviše odgovaraju su duboka i dobro drenirana zemljišta u koja koren najlakše prodire. Visok nivo podzemne vode loše utiče na rast i razvoj kivija. Optimalan kvalitet zemljišta postiže se dodavanjem stajnjaka, komposta i druge organske mase. Stručnjaci smatraju da za uspešno gajenje voća u našim uslovima u zemljištu mora da ima bar 2-3% humusa. Idealna pH vrednost zemljišta za gajenje kivija je 6,5-7,0 jer ovoj biljci odgovara neutralna pH reakcija. Veći sadržaj aktivnog kreča (CaO) preko 10% može da uzrokuje nastanak hloroze.

Problemi i štete koje izaziva vetar

Inženjerka voćarstva Tanja Živković na kraju napominje da uzgajivačima kivija velike štete može da nanese i vetar. Topao vetar pojačava isušivanje, tako da žbunovi kivija počinju da venu. To nepovoljno utiče na oprašivanje i rodnost kivija. Štetno dejstvo vetra zavisi od jačine, pravca i načina duvanja, a problemi mogu da nastanu zato što su mladi lastari tanki, krti i nedovoljno srasli za starije drvo, pa ih vetari lako odvaljuje ili lomi, a to to znatno smanjuje rod i prinos ove voćarske kulture.

Foto: idaun / Pixabay, Olivia Loh / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kivi (aktinidija)

Kivi (aktinidija)

Sinonim: - | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi (aktinidija) je višegodišnja listopadna biljka puzavica, dugih letorasta na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kivi Voćarstvo Tropsko voće Voće Uzgoj Gajenje Toplota Zemljište Tanja Živković Vetar Svetlost Vlažnost Saveti Ptoblemi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D