Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 03.05.2021. 13:30
  • Zadarska, Zadar

Šampionsko ulje plod sljubljenih sorti i ljubavi Helene i Josipa Pavlice

Cilj mi je imati stotinjak maslina koje uz supruginu pomoć mogu obrađivati. Ako se kvalitetno ne radi bolje se ne pačati, kaže Josip Pavlica, šampion 23. međunarodnih Dana masline.

Foto: Iz albuma obitelji Pavlica
  • 775
  • 680
  • 0

Lijep, sunčan dan na zadarskom Vitrenjaku. Bonaca. Uz prvi red do mora resaju masline. Točno u podne, na prostranoj terasi ispred JK Uskok dodjela priznanja najuspješnijim maslinarima i uljarima 23. Međunarodne manifestacije Dani masline 2021.

Svečano, koliko to može biti u ozračju “novog normalnog”, po titulu šampiona u kategoriji otvorenih ulja došla je ljepša polovica Helena, mlada supruga Josipa Pavlice (28) čije ulje je osvojilo čak 99,77 od 100 mogućih bodova.

Najviše od svih 120 pristiglih ih svih sedam jadranskih županija RH, kao i onih iz BiH i Crne Gore.

“Josip nije mogao doći. Spriječen je obvezama na poslu”, kratko je rekla Helena nakon što je iz ruku zadarskog župana Božidara Longina, preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.

Mladi magistar agronomije, zaposlenik je jedne poznate poljoljekarne i taj dan su došli šefovi i prokuristi iz centrale u Splitu. “Počinje špica sezone radova, prihrane i zaštite pa smo imali 'generalku”, govori Josip ne krijući da mu je žao što i on nije mogao doći da zajedno sa suprugom podigne šampionski pehar.

Šampionski je pehar preuzela Helena Pavlica (Foto: Filip Brala/Dani masline)

“Ovo i jeste naš zajednički uspjeh”, kaže, jer Helena inače zaposlenica u jednoj zadarskoj mjenjačnici, pomaže u svemu od rezidbe do berbe, tako da se može kazati da je šampionsko ulje i plod ljubavi. A i napravljeno je sljubljivanjem Istarske bjelice, oblice te manjim dijelom Pendolina. Maslinik se nalazi na području Gornjeg Zemunika, rodnog mjesta Josipove majke Marije rođene Prenđa.

Berba dan prije Svih svetih

U masliniku su zastupljene sljedeće sorte: Oblica, Istarska bjelica, Drobnica, Krvavica te pokoje stablo Pendolina. Berba iz koje je nastalo šampionsko ulje obavljena 31. listopada 2020. godine, dan prije Svih svetih. “Uz pomoć obitelji, rodbine, susjeda i prijatelja taj dan smo ubrali oko 1500 kg maslina”, govori Josip. Svima se od srca zahvaljuje jer bez njih, dodaje, ne bi bilo ovog uspjeha.  Masline su transportirane u kašetama te istu večer prerađene u uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. Njemu i njegovoj ekipi Josip također zahvaljuje “na stručnom i predanom radu kojim su doprinijeli u velikoj mjeri ovakvom rezultatu”.

Nisu li berba i prerada malo okasnile u odnosu na one prijašnjih godina? - pitam, a on razložno i stručno pojašnjava:

Dobitna kombinacija Istarske bjelice, Krvavice i Pendolina

“Gledajući sa stajališta roka berbe, na prvi pogled je obavljena relativno kasno u odnosu na druge godine kada bi se trebala napraviti puno ranije ako se očekuje visoki plasman na natjecanju. No, vegetacija je 2020. godine podosta kasnila, a rod je bio iznadprosječan što je uzrokovalo i sporiju zriobu”, kaže. Također, dodaje, Istarska bjelica, koja je činila najveći udio u proizvedenom ulju je nešto kasnije zriobe, pa se na temelju rezultata natjecanja ovaj rok pokazao optimalnim, pojasnio je apsolutni šampion ovodišnjih Dana masline.

Nema se što dodati ni oduzeti. Josipu je svaka na mjestu, ali zašto se baš odlučio za kombinaciju Istarske bjelice, Krvavice i Pendolina? “Baza je Istarska bjelica, kvalitetna sorta koja daje dosta gorčine i pikantnosti. Dobro se ljubi s krvavicom koju volim staviti u mikseve jer ima naglašenu dozu voćnosti i prepoznatljivu aromu, a i Pendolino je isto voćan zbog ranijeg sazrijevanja”, pojašnjava maslinar koji očito dobro poznaje sorte i njihove karakteristike. Vješto odabira i zato mu je ulje bog bogova, rekao je jedan od maslinara okupljenih (u skladu s epidemiološkom situacijom) na Vitrenjaku komentirajući uspjeh mladog Josipa Pavlice, kojemu čestitke ne prestaju stizati. 

Povezuje znanost, struku i praksu

“Bravo, u svemu si savršen”, jedan je od mnogih komentara na njegovom facebook profilu. "Zna, ima miru, ne zaliće se i ništa ne radi “napamet”, a rado daje i posluša savjete", kažu oni koji Josipa dobro poznaju. Ima i svoje planove, a kada je riječ o maslinarstvu povjerio nam je sljedeće:

Osim u Zemuniku na očevini u Briševu, gdje je otac Joso preferirao Oblicu, pripremio je teren za sadnju kombinacije autohtonih i introduciranih sorti. “Cilj mi je imati stotinjak maslina koje, uz Heleninu pomoć, mogu obrađivati ne zanemarujući svoj posao u poljoljekarni tako da ni jedno ni drugo ne trpi. Ako se kvalitetno ne radi bolje se ne pačati. Vidim kako neki ljudi podignu velike nasade pa im zarastu u korov i šikaru”, govori Josip. U poljoapoteci stalno je u kontaktu s ljudima iz prakse, maslinarima, vinogradrima, voćarima, povrćarima.. Oni njemu svoje aktualne probleme, a on njima savjete kako ih riješiti.

“Ako se znanje ne dijeli, ono je mrtvo”, kaže mladi magistar agronomije kojemu je ovo već druga šampionska titula. Prva u Nadinu 2019, a bio je i vicešampion Vodica. S titulom šampiona on će nastaviti vlastitim primjerom pokazivati kako povezivati znanost, struku i praksu na vlastito zadovoljstvo, kao i dobrobit društvene zajednice.

Zato smo na kraju upitali Josipa kako on vidi  budućnost maslinarstva u Hrvatskoj?

Povećati proizvodnju uz očuvanje postojeće kakvoće

“Prema mom osobnom mišljenju, kvaliteta maslinovog ulja u Hrvatskoj iz dana u dan se povećava. Ona je jedini put kojim naše maslinarstvo treba ići s obzirom na to da proizvodimo jako male količine ulja", napominje dodajući da je stoga potrebno povećati proizvodnju uz očuvanje postojeće kakvoće. Također je, drži, potrebno udruživanje maslinara kako bi bili prepoznatljivi na tržištu, osigurali kontinuitet ponude dovoljnim količinama kvalitetnog ulja.

Proglašenje pobjednika 23. Dana maslina (Foto: Filip Brala/Dani masline)

A od poljoprivede. Što nam je činiti?

Što se tiče  budućnosti poljoprivrede u Republici Hrvatskoj ona, smatram mora ići putem samodostatnosti i putem izvoza viška hrane kojim bi u značajnoj mjeri pomogli podizanju BDP-a te pridonijeli povoljnijoj trgovinskoj bilanci.

Gospodarsko vrednovanje tala i porez na neobrađenu zemlju

"Potrebno je racionalno koristiti resurse koje imamo, a prvenstveno se to odnosi na plodno tlo i vodu za navodnjavanja. Jedini ispravan način je rješavanje imovinsko pravnih odnosa i uvođenje poreza na neobrađenu zemlju", jasan je. Također, dodaje, je potrebno provesti gospodarsko vrednovanja tala kako bi se na zemljištu određene kvalitete uzgojila ona kultura koja će dati najbolje rezultate. Isto kao i kod maslinovog ulja, kakvoća treba biti imperativ u proizvodnji svih poljoprivrednih proizvoda jer ćemo na taj način biti prepoznatljivi i postići veću cijenu.

"Apsolutno je besmisleno da kao zemlja koja može biti značajan izvoznik hrane, istu uvozimo", zaključio je Josip Pavlica, agronomski stručnjak i maslinarski šampion.

Što još reći. Ništa, osim em zna, em se trudi i u svemu ima potporu svoje mlade supruge Helene. Vole se i zajedno će ostvariti svoje zajedničke planove. Jer, kako se ono kaže, ljubav nije čudo, ali  - čini čudesa!


Tagovi

Josip i Helena Pavlica Dani masline 2021 Šampioni otvorenih ulja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."