Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peljuzica 2020
  • 12.06.2020. 14:00
  • Zadarska, Sukošan

Šampion šesnaestogodišnji Darijo Matešić pobijedio i vlastitog oca!

Sve što znam naučio sam od oca, kaže Darijo, sin poznatog maslinara Marina Matešića koji je već s 15 godina zaradio prvu dnevnicu kao rezač maslina. "Prati struku. Već je puno toga savladao. Više nego neki koji imaju i 20 godina staža", kaže ponosni otac.

Foto: Arif Sitnica
  • 1.476
  • 426
  • 1

Početkom veljače Mirjana Veleslavić Nadinić je najavila: “Na krilima prošlogodišnje manifestacije i ovu godinu pripremamo stručne radionice, zanimljiva predavanja, vođenu senzorsku (organoleptičku) analizu ulja, bogate nagrade, priznanja i medalje za najbolja ulja i maslinare, sajam domaćih proizvoda, a sve začinjeno druženjem uz dalmatinsku pismu i dobru spizu”.

Tako, lipo i poticajno Drugi po redu Dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2020. trebali su se održati u subotu 4. travnja 2020. dan uoči blagdana Cvjetnice. Ali nisu, iz svima poznatih razloga. No, usprkos koroni, pokrovitelji i organizatori - Općina Sukošan i tamošnja Turistička zajednica u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, nisu stajali skrštenih ruku. Svi zaprimljeni uzorci, njih ukupno 43, su ocijenjeni, a umjesto planiranog šušura, danas (petak, 12. lipnja) u večernjim satima na sukošanskoj rivi uz skromnu svečanost, proglasit će rezultate i dodijeliti odličja najuspješnijim maslinarima.

Rezultati bolji nego lani

“Teška srca smo odustali od manifestacije jer je zbog ove situacije bilo nemoguće održati je na nivou na kojem smo željeli”, kaže Mirjana, koja je alfa i omega ove zanimljive maslinarske priredbe. Načelnik općine Ante Martinac uručit će pobjednički pehar Dariju Matešiću iz Dikla, a direktor Turističke zajednice Nikola Milošević i općinski vjećnik Denis Protić  odličja drugoplasiranom Šimi Pavičiću iz Škabrnje i trećeplasiranom Tomi Makjaniću iz Dola na Hvaru. 

Uspješna maslinarska obitelj Matešić iz Dikla kod Zadra

Svim ostalima, dodaje Mirjana, poštom su poslali rezulate, pripadajuće medalje i diplome. Ukupno gledajući rezultati su daleko bolji nego prošle godine, što potvrđuje i broj zlatnih medalja. Lani 5, a ove godine 16, uz gotovo isti broj natjecatelja.

Sin Dario uspješniji od oca Marina

Najviše razloga za zadovoljstvo, razumljivo ima šampion Darijo Matešić, čije je višesortno ulje osvojilo 102, 85 bodova.

“Znao sam da imamo kvalitetno ulje, ali titulu šampiona nisam očekivao. Presretan sam”, rekao je vidno uzbuđen Darijo Matešić. Kako i ne bi bio pa šampion je, a tek mu je 16 godina. “Sve o maslinarstvu naučio sam od oca”, ponosno ističe. On potvrđuje staro pravilo da jabuka ne pada daleko od stabla jer otac Marin Matešić, jedan je od najboljih maslinara u Zadarskoj županiji i šire. Marin se maslinarstvom bavi dugi niz godina, a sada je već to obiteljski posao.

Masline, ukupno 170 stabala, uzgajaju na tri lokacije u Diklu. Posjeduju na rodu čak 25 domaćih i introduciranih sorti maslina. Marin se prisjeća kako je prve zlatne medalje za kvalitetu svojega maslinovog ulja dobio prije 15 godina. Nakon toga više od 70 zlatnih medalja s raznih natjecanja u Dalmaciji, Istri i Italiji. Za svoj uspješan rad nagrađen je 2012. godine poveljom "Frane Tabain"- za njegovanje izvornih sorti maslina, 2014. dobio je i nagradu općine Poličnik, a 2015. dobitnik je godišnje nagrade Zadarske Županije, zati  nagrade Uzorni maslinar na Međunarodnim Danima masline. Ulja obitelji Matešić 6 su puta uvrštena u "Flos Olei"- najboljih svjetskih ulja.

Prvu dnevnicu zaradio kao rezač

Puno puta najbolji, ali ovaj put Marin “gleda u leđa” sina Darija, inače učenika Srednje tehničke škole u Zadru. Sin sa 102,85 bodova šampion, a on sa okruglih 100 na sedmom mjestu sa uljem koje je na Peljuzicu predao pod svojim imenom.

“Zadovoljan sam, sve ostaje u obitelji”, prokomentirao je Marin uz karakterističan osmijeh. Ponosan je na Darija ne samo zbog šampionske titule, već i njegovog predanog rada u masliniku i svim fazama stvaranja maslinovog ulja.

Otac Marin i sin Darijo na tri lokacije uzgajaju 270 stabala maslina

“Darijo je već s 15 godina zaradio prvu dnevnicu kao rezač maslina. Prati struku. Već je puno toga savladao. Više nego neki maslinari koji imaju i 20 godina staža”, kaže Marin, uvjeren da maslinarski posao u njegovoj obitelji može ići samo naprijed. Uz njega i Darija, pripomažu i ženske snage, kćerka  Marina i supruga Dalida.

Za sada, ulje prodaju uglavnom u svojoj kušaonici turistima i posjetiteljima Dikla sa raznih strana svijeta. “Unatoč koroni neće izostati ni ovog ljeta”, nada se Marin Matešić.

Novi uspjesi Pavičića i Makjanića

Drugo mjesto sa 102,5 bodova pripalo je OPG-u Šime Pavičić iz Škabrnje. “Rado idem na natjecanja. Volim se uspoređivati s drugim maslinarima”, kaže Šime, koji na dvije lokacije u Škabrnji uzgaja ukupno 350 maslina sorte Oblica, Lećino, Lastovka i Pendolino. Njegova ulju su na Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu redovito među najboljima. Lani vicešampion, preklani šampion.

"Slušam struku i radim sve po pravilima", kaže Pavičić koji godišnje proizvede od 800 do 900 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Većinu proda na kućnom pragu po 80 kuna za litru, ali snadbjeva i neke restorane u Zagrebu među kojima i konobu Primošten. Za njih je litra bociranog ulja po 100 kuna, otkriva Pavičić.

Treće mjesto i 102,3 boda  sa svoje ulje osvojio je Toma Makjanić iz mjesta Dol na Hvaru.

Drugoplasirani Šime Pavičić iz Škabrnje

“Uspjeh na ovoj manifestaciji mi puno znači. Ovo je ujedno i prvi ozbiljniji plasman našeg ulja od Pujiške na nekoj od manifestacija. Posebno sam ponosan jer se radi o autohtonoj sorti lokalnog zavičaja, iz mog mjesta Dol na Hvaru. Jedini sam koji radi monosortno ulje od te sorte i ove godine smo na svim manifestacijama dobili zlatnu medalju za to ulje. Potvrda kvalitete i ugodno maslinarsko druženje je razlog zbog kojeg se prijavljujemo na manifestacije. Žao mi je što zbog obaveza ne mogu nazočiti dodijeli nagrad< u Sukošanu. Zahvaljujem se organizatorima i čestitam šampionu i ostalim nagrađenim uljarima”, poručio je Toma Makjanić.

On inače rado dolazi u zadarski kraj, među maslinarima ima puno prijatelja, a i zadarski je zet. Supruga Anastazija, rođena Kalac je iz Slivnice.

Jača konkurencija i bolja ulja

Biti prvi, drugi i treći u jakoj konkurenciji kakva je ove godine bila na Peljuzici veliki je uspjeh. Iza trojice prvoplasiranih ostali su tako redom poznati maslinari kao Josip Pavlica, ovogodišnji šampion Nadina i vicešampion Vodica, zatim Dario Discordia, višestruki osvajač zlatnih medalja na domaćim i međunarodnim smotrama, veš spomenuti Marin Matešić koji je u Sukošanu “tek” sedmi…

Konkurencija je stvarno jaka, a i ovogodišnja ulja su značajno bolje kvalitete nego što su bila lani, kaže Anastazija Milardović voditeljica profesionalnog panela Uduge senzorkih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. U svom osvrtu ona je podsjetila da je protekla godina za maslinare Zadarske županije bila dosta teška jer su vremenske neprilike u vidu orkanske bure, posolice i tuče u mjesecu svibnju napravile dosta štete u najvažnijem periodu vegetacije maslina. Većeg napada štetnika, doduše, nije bilo osim što se pred samu berbu aktivirala treća generacija maslinove muhe.

“Berba maslina se i oduljila zbog dugog kišnog perioda u mjesecu listopadu i studenom. No unatoč tome se u maslinicima naše županije ubrala prosječna količina maslina, oko 5000 t, a randmani pri preradi u uljarama su iznosili oko 14 posto”, podsjetila je Milardović.

Odbačen samo jedan uzorak

Za ovogodišnju drugu po redu manifestaciju “Peljuzica”, organizator je prikupio ukupno 43 uzorka maslinovih ulja što je gotovo isto kao i prošle godine, svega 2 uzorka manje.

Trećeplasinari Toma Makjanić iz Dola na Hvaru

Svi uzorci su najprije kemijski analizirani, a samo jedan je uzorak odbačen kao djevičansko maslinovo ulje lampante, ističe Milardović. Za sve ostale uzorke slobodne masne kiseline su se u prosjeku kretale u granicama normalnih vrijednosti, do 0,25%, dok je peroksidni broj kod manjeg broja ulja bio nešto viših vrijednosti od uobičajenog.

Senzorsko ocjenjivanje provedeno je kroz ukupno 7 sjednica panela kojima je prisustvovalo 15 ocjenjivača profesionalnog panela Udruge senzorkih analitičara maslinovog ulja OLEA Zadar.

Ukupni rezultati su pokazali da 22 uzorka spadaju u kategoriju ekstra djevičaskih maslinovih ulja, 14 je djevičanskih, a 7 uzoraka pripada kategoriji djevičanskih maslinovih ulja lampante. Ako uspoređujemo ovogodišnje rezultate sa lanjskima, možemo zaključiti kako su ovogodišnja ulja značajno bolje kvalitete te je vidan napredak pojedinih maslinara u odnosu na pravoremenu berbu, pravilnije čuvanje plodova nakon berbe i samog ulja. “Stoga je ova manifestacija već u drugoj godini dokazala svu svoju opravdanost i zato žalimo još više što se zbog novonastale situacije nije mogla održati”, poručuje Anastazija Milardović.

Peljuzica - Ulja sve kvalitetnija, konkurencija sve jača

S tim njezinim riječima i zaključujemo ovaj raport o ovogodišnjoj Peljuzici, koja je i u uvjetima pandemije uzrokovanom corona virusom ispunila svoj natjecateljski karakter. Dogodine, ako ne bude više sile, ispunit će i sve ostalo i tako, za boljitak maslinara, uljara i potrošača kvalitetnog maslinovog ulja,  dodatno obogatiti zadarsku, dalmatinsku i hrvatsku maslinarsku scenu.

U dokumentu ispod teksta možete pogledati sve rezultate ovogodišnje Peljuzice. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Peljuzica 2020 Šampion Darijo Matešić Sukošan


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]