Iako svake godine sudjelujemo na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.
U konkurenciji čak 198 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo na ovogodišnji 23. Noćnjak, šampionsku je titulu za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti titulu odnio OPG Gojtan iz Brtonigle.
"Iako svake godine sudjelujemo u prezentaciji maslinovog ulja na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni“, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.
Zbog neizvjesne epidemiološke situacija, dileme hoće li uopće biti svečanog uručenja, ali i zbog radova u poljoprivredi koje trenutno obavljaju, nisu prisustvovali dodjeli nagrada, no poslali su video o svojem OPG-u te se tako predstavili i zahvalili žiriju i organizatorima.
Radi se, pojašnjava, o ulju dobivenom suvremenim agrotehničkim metodama, a posebnu pažnju pridaju berbi, početkom listopada te preradi koja se radi u istom danu.
"Obavlja se isključivo u moderno opremljenoj uljari s tehnologijom centrifuge na hladno. Ulje punimo u boce tamnog stakla, a da bi ga zaštitili od oksidacije, skladištimo ga u bačve od inoxa ispunjene argonom, te držimo u prostoriji na temperaturi od 15-18 C“, objašnjava.
Inače, u svom masliniku uzgajaju sorte bjelice, leccina, pendolina frantoia i rosulje. Godišnje proizvedu 1.800 litara maslinovog ulja koje prodaju isključivo na pragu.
Osvrćući se na prošlu godinu, kaže kako je urod bio zadovoljavajuć, međutim radman je bio znatno niži od prijašnjih godina. "Ali zato je kvaliteta ulja zadivljujuća“, dodaje.
Visoku kakvoću ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ovog OPG-a potvrđuju i mnogobrojna priznanja već od samih početaka proizvodnje pa do danas.
Zlatne medalje dobili su tako na smotri maslinovog ulja Novigrad 2013. godine, od 2014. do 2018. osvojili su ga i na smotri maslinovog ulja Olea, Istarske županije, ali i na prošlogodišnjem Noćnjaku.
OPG je, objašnjava osnovan 2003. godine. "Osim maslinarstvom bavimo se i vinogradarstvom i ratarstvom na sveukupno 12 hektara poljoprivrednog zemljišta", nabraja čime se sve bave.
Također, za vlastite potrebe uzgajaju i crnu slavonsku i landras svinju.
Što se tiče proizvodnje vina, ono je također za vlastitu potrošnju. Na jedan i pol hektar uzgajaju sortu malvaziju, teran, merlot. „Onaj višak grožđa što imamo, to prodamo“, kaže Elvis.
Budućnost i dalje vide u poljoprivredi, a ako im prilike dopuste planiraju zasaditi još maslina i proširiti vinogradarsku proizvodnju.
Možete pogledati i video s kojim su se predstavili na Noćnjaku, a kojeg su nam poslali:
Fotoprilog
Tagovi
Autorica
Partner
Kamila Tončića 4,
21000 Split,
Hrvatska
tel: +385 21 348 365,
e-mail: info@zsd.hr
web: http://www.zsd.hr/