Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion Noćnjaka
  • 29.04.2021. 13:00
  • Istarska, Brtonigla

Šampion Noćnjaka: Najbolje otvoreno maslinovo ulje stiglo s OPG-a Gojtan

Iako svake godine sudjelujemo na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.

Foto: arhiva OPG Gojtan
  • 646
  • 45
  • 0

U konkurenciji čak 198 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo na ovogodišnji 23. Noćnjak, šampionsku je titulu za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti titulu odnio OPG Gojtan iz Brtonigle.

"Iako svake godine sudjelujemo u prezentaciji maslinovog ulja na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni“, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.

Zbog neizvjesne epidemiološke situacija, dileme hoće li uopće biti svečanog uručenja, ali i zbog radova u poljoprivredi koje trenutno obavljaju, nisu prisustvovali dodjeli nagrada, no poslali su video o svojem OPG-u te se tako predstavili i zahvalili žiriju i organizatorima. 

Nakon branja odmah u preradu

Radi se, pojašnjava, o ulju dobivenom suvremenim agrotehničkim metodama, a posebnu pažnju pridaju berbi, početkom listopada te preradi koja se radi u istom danu. 

"Obavlja se isključivo u moderno opremljenoj uljari s tehnologijom centrifuge na hladno. Ulje punimo u boce tamnog stakla, a da bi ga zaštitili od oksidacije, skladištimo ga u bačve od inoxa ispunjene argonom, te držimo u prostoriji na temperaturi od 15-18 C“, objašnjava. 

Maslinik obitelji 

Inače, u svom masliniku uzgajaju sorte bjelice, leccina, pendolina frantoia i rosulje. Godišnje proizvedu 1.800 litara maslinovog ulja koje prodaju isključivo na pragu. 

Osvrćući se na prošlu godinu, kaže kako je urod bio zadovoljavajuć, međutim radman je bio znatno niži od prijašnjih godina. "Ali zato je kvaliteta ulja zadivljujuća, dodaje. 

Visoku kakvoću ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ovog OPG-a potvrđuju i mnogobrojna priznanja već od samih početaka proizvodnje pa do danas.

Zlatne medalje dobili su tako na smotri maslinovog ulja Novigrad 2013. godine, od 2014. do 2018. osvojili su ga i na smotri maslinovog ulja Olea, Istarske županije, ali i na prošlogodišnjem Noćnjaku. 

Svestran OPG

OPG je, objašnjava osnovan 2003. godine. "Osim maslinarstvom bavimo se i vinogradarstvom i ratarstvom na sveukupno 12 hektara poljoprivrednog zemljišta", nabraja čime se sve bave. 

Također, za vlastite potrebe uzgajaju i crnu slavonsku i landras svinju. 

Vlasnik OPG-a, Elvis Gojtan 

Što se tiče proizvodnje vina, ono je također za vlastitu potrošnju. Na jedan i pol hektar uzgajaju sortu malvaziju, teran, merlot. „Onaj višak grožđa što imamo, to prodamo“, kaže Elvis. 

Noćnjak 2021.: Tko su šampioni i dobitnici priznanja?

Budućnost i dalje vide u poljoprivredi, a ako im prilike dopuste planiraju zasaditi još maslina i proširiti vinogradarsku proizvodnju. 

Možete pogledati i video s kojim su se predstavili na Noćnjaku, a kojeg su nam poslali:


Fotoprilog


Tagovi

OPG Gojtan Maslinovo ulje Noćnjak 2021. Šampion Otvorena ulja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs