Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bivši direktor uspješan voćar
  • 11.04.2017. 10:00

Sam u osmoj deceniji orezao 4.000 voćaka!

Rade Gabrić, dugogodišnji direktor Šumskog gazdinstva Gradiška, već 10 godina se kao penzioner uspješno bavi voćarstvom i proizvodnjom rakije.

  • 5.176
  • 268
  • 0

U voćnjaku površine 2,5 hektara u prelijepom selu Bistrica Rade Gabrić uspješno proizvodi jabuku, krušku i šljivu. 75 godina, koje nosi na plećima, ne predstavljaju mu teret. Dnevno barem 10 puta prepješači voćnjake locirane na pitomim brežuljcima podno Prosare.

Rade Gabrić je nekoliko mandata bio direktor Šumskog gazdinstva Gradiška i istovremeno jedan od najuspješnijih direktora u cijelom javnom preduzeću "Šume Srpske". Odmah nakon penzionisanja aktivirao se na posjedu u Bistrici. Osim zasada jabuke, kruške i šljive jedan dio imanja je pošumio. Pored hrasta i jasena, Gabrić je zasadio i smrču, Pančićevu omoriku, topolu, bagrem i kesten. Protekla tri mjeseca Rade je intenzivno radio na orezivanju voća. Zanimljivo je da je kompletan posao odradio sam.

Rad me održava u životu uprkos činjenici da sam prepolovio osmu deceniju, kaže Rade Gabrić

"Sam sam sa svojih 10 prstiju orezao tri hiljade stabala jabuke, 260 krušaka i preko hiljadu šljiva. Sada su na redu radovi u bašti i zaštita voća. Sve stignem, po nekad angažujem komšiju za radove na traktoru", kaže Gabrić.

U rodnim godinama Gabrić je brao i po 100 tona voća i proizvodio 3 hiljade litara šljivovice i viljamovke. Očekuje da će i ova godina biti rodna.

"Lani nisam ubrao ni kilogram šljive niti jabuke i tek nekoliko stotina kilograma kruške. Aprilski mraz je uzeo danak. Za očekivati je da ova godina bude rodna. Vječiti sam optimista i očekujem dobar urod", kaže Gabrić.

Velika ljubav prema drvetu i šumi

Rade Gabrić je diplomirani inžinjer šumarstva sa ogromnim stažom u praksi. Šuma i drvo su mu velika ljubav. Pokazuje to i šumarak u Bistrici, formiran od raznog listopadnog i četinarskog drveta.

"Uživam dok sam u šumi ili dok radim nešto oko drveta. Tek sad nakon završetka rezidbe ću posvetiti pažnju drveću u šumici, ukrasnom šiblju i cvijeću. Zaista uživam ovdje na ranču u Bistrici", zaključuje Gabrić.

Kad im obaveze prema školi i košarci dozvole djedu Radi s vremena na vrijeme pomažu i unuci Danilo i Rade Slijepčević. Obojica su odlični učenici, ali i ekstra talentovani mladi košarkaši.

"Obojica su veliki talenti, stručnjaci su već bacili oko na njih. Jedan je trenutno u Sarajevu gdje igra na turniru sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Olimpijom, Bajernom, drugi je u Beogradu. Želim im veliki uspjeh, ali i da mi dođu ovdje na ranč. Družimo se u voćnjaku, malo ubacujemo loptu u koš, malo pričamo o životnim temama", sa posebnim tonom o svojim unucima govori Rade Gabrić.

Za razliku od prošle, ove godine očekuje dobar urod

Nakon jednočasovnog razgovora šetajući imanjem Rade reče da mu je svaka posjeta veoma draga.

"Čim sam penzionisan došao sam u voćnjak. Prvih mjeseci su mi dolazili moji šumari, sada svrate sve rijeđe i rijeđe. Rad me održava u životu uprkos činjenici da sam prepolovio osmu deceniju. Osjećam se prelijepo dok sam u prirodi, zajedno sa svojim biljkama", kaže Rade Gabrić, nekadašnji direktor, dobitnik najviših opštinskih priznanja za uspješan rad, a danas penzioner i veliki proizvođač voća i rakije.


Fotoprilog


Tagovi

Rade Gabrić Bistrica Šume Srpske Danilo Rade Slijepčević


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.