Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne sadnice
  • 16.10.2021. 12:00

Sadnja voća: Prije početka, namočite korijen kako bi se aktivirao

Studeni je najbolji termin za sadnju voćnih sadnica. Prije toga potrebno je obaviti namakanje korijena u otopini koja će ga aktivirati i poboljšati ukorjenjivanje.

Foto: Depositphotos/baza178
  • 2.488
  • 164
  • 0

Jesen je pravo vrijeme za sadnju voćnih sadnica. Najbolje ju je obaviti tijekom studenog, a može se izvoditi cijele zime i proljeća, ovisno od vremenskih prilika. Ipak, najbolja je jesenska sadnja voćaka. Kada se sadnice posade u 11. mjesecu imat će više šansi prilagoditi se novim uvjetima.

Zemlja koju smo nabacali će se slegnuti i neće biti zračnih džepova u zoni korijena. Ukorijenjivanje će biti bolje i na proljeće će brže krenuti sa vegetacijom. Na korijenu se formiraju fini, sitni korjenčići koji povezuju sadnicu sa zemljištem i onda su spremnije na početku novog ciklusa usvojiti hraniva neophodna za rast i razvoj.

Izbjegnite sadnice golog korijena 

Prije sadnje potrebno je uraditi pripremu. Ovisno od sorte i uzgojne forme, radi se rezidba nadzemnog dijela. Sadnice koje kupujemo mogu biti s golim korjenom, balirane s korijenom u vreći i one u kontejnerima (posudama).

Najlošiji izbor su sadnice golog korijena jer je on nezaštićen i brzo se isušuje. Ukoliko se ipak odlučimo za njih, najbolje je da ih kupimo direktno iz rasadnika i posadimo tijekom dana. Ukoliko to nije slučaj, preporuka je da ih utrapimo tako da im je korijen prekriven zemljom ili pijeskom i na taj način zaštićen od isušivanja. Što je više izložen to je isušivanje izraženije. Dolazi do odumiranja malih korjenčića, a ukoliko ovaj tip sadnica bude dugo izložen, može doći do njegovog potpunog propadanja.

Otopina vode, balege i ilovače

Pregledajte u kakvom stanju je korijen sadnice. On treba biti  dobro razvijen. Ne smije biti smežuran i sa suhim, odumrlim djelovima. Voćarskim škarama ga malo skratite. Na taj način ćete ga "osvježiti", odnosno odstraniti suhe dijelove. Prije sadnje, korijen namočiti kako bi se oporavio i aktivirao.

Za namakanje nam je potrebna velika kanta ili druga plastična posuda. Korijen treba biti uronjen u vodenu otopinu. Voda koju koristimo ne smije biti prehladna. Ako je suviše hladna, izazvala bi šok biljke. Preporuka je da temperatura bude što bliža temperaturi zraka.

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

U ove svrhe upotrebljava se smjesa vode, balege i zemlje (ilovače) u odnosu 1:1:1 ili 1:1:2. Voćari u ovu osnovnu masu dodaju hraniva koja se otapaju u vodi i biostimulatore. Od prirodnih sredstava u otopinu možemo dodati kvasac, med, usitnjen češnjak, aloa veru, koprivu, ehinaceu i druge biljke. S dodavanjem ovih sredstava ne treba pretjerivati.

Namakanje korijena voćne sadnice traje trajati najmanje četiri sata kako bi imalo pozitivne efekte. Za to vrijeme korijen se aktivira, usvaja vodu i hraniva. Na njegove žilice priljube se čestice zemlje i hranjivih tvari, što poboljšava ukorjenjaianje i osigurava nam uspješnu sadnju.

Navedena mjera ne treba trajati duže od deset sati, maksimalno 12. Predugo namakanje dovodi do gušenja korijena koji zbog nedostatka kisika odumire.


Tagovi

Voćne sadnice Korijen sadnice Namakanje korijena Sadnice golog korijena Rezidba Ukorjenjivanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]