Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne sadnice
  • 17.10.2021. 10:00

Sadnja voća: Pre početka, umočite koren kako bi se aktivirao

Novembar je najbolji termin za sadnju voćnih sadnica. Pre toga potrebno je obaviti namakanje korena u rastvoru koji će ga aktivirati i poboljšati ukorenjavanje.

Foto: Verica Matić
  • 1.819
  • 139
  • 0

Jesen je pravo vreme za sadnju voćnih sadnica. Najbolje ju je obaviti tokom novembra, a može se izvoditi u toku cele zime i proleća, u zavisnosti od vremenskih prilika. Ipak, najbolja je jesenja sadnja voćaka. Kada se sadnice posade u novembru imaće više šansi da se prilagode novim uslovima i ukorene.

Zemlja koju smo nabacali će se sleći i neće biti vazdušnih džepova u zoni korena. Ukorenjavanje će biti bolje i na proleće će brže krenuti sa vegetacijom. Na korenu se formiraju fini, sitni korenčići koji povezuju sadnicu sa zemljištem i onda su spremnije na početku novog ciklusa da usvoje hraniva neophodna za rast i razvoj.

Izbegnite sadnice golog korena 

Pre sadnje potrebno je uraditi pripremu. U zavisnosti od sorte i uzgojne forme, radi se rezidba nadzemnog dela. Sadnice koje kupujemo mogu biti sa golim korenom, balirane sa korenom u vreći i one u kontejnerima (saksijama).

Najlošiji izbor su sadnice golog korena jer je on nezaštićen i brzo se isušuje. Ukoliko se ipak odlučimo za njih, najbolje je da ih kupimo direktno iz rasadnika i posadimo u toku dana. Ukoliko to nije slučaj, preporuka je da ih utrapimo tako da im je koren prekriven zemljom ili peskom i na taj način zaštićen od isušivanja. Što je više izložen to je isušivanje izraženije. Dolazi do odumiranja malih korenčića, a ukoliko ovaj tip sadnica bude dugo izložen, može doći do njegovog potpunog propadanja.

Rastvor vode, balege i ilovače

Pregledajte u kakvom stanju je koren sadnice. On treba da je dobro razvijen. Ne sme da bude smrežuran i sa suvim, odumrlim delovima. Voćarskim makazama ga malo skratite. Na taj način ćete ga "osvežiti", odnosno odstraniti suve delove. Pre sadnje, koren namočiti kako bi se oporavio i aktivirao.

Za umakanje nam je potrebna velika kanta ili druga plastična posuda. Koren treba da je uronjen u vodeni rastvor. Voda koju koristimo ne sme da bude prehladna. Ako je suviše hladna, izazvala bi šok biljke. Preporuka je da temperatura vode bude što bliža temperaturi vazduha.

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

U ove svrhe upotrebljava se smesa vode, balege i zemlje (ilovače) u odnosu 1:1:1 ili 1:1:2. Voćari u ovu osnovnu masu dodaju hraniva koja se rastvaraju u vodi i biostimulatore. Od prirodnih sredstava u rastvor možemo dodati kvasac, med, usitnjen beli luk, aloju, koprivu, ehinaceu i druge biljke. Sa dodavanjem ovih sredstava ne treba preterivati.

Umakanje korena voćne sadnice traje najmanje četiri sata kako bi imalo pozitivne efekte. Za to vreme koren se aktivira, usvaja vodu i hraniva. Na njegove žilice priljube se čestice zemlje i hranjivih materija, što poboljšava ukorenjavanje i obezbeđuje nam uspešnu sadnju.

Pomenuta mera ne treba da traje duže od deset sati, maksimalno 12. Suviše dugo umakanje dovodi do gušenja korena koji zbog nedostatka kiseonika odumire.


Tagovi

Voćne sadnice Koren sadnice Namakanje korena Sadnice golog korena Rezidba Ukorenjavanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.