Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćke za građane
  • 01.07.2019. 18:00
  • Beč, Austrija

Sade voćke za građane na Dunavskom otoku - prednost daju starim sortama

Uz pomoć nekoliko udruga i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno je 30 raznih voćaka. Pri izboru se voćaka pazilo da su otporne na klimatske promjene, a prednost je dana starim sortama.

Foto: Pixabay/AlbiF
  • 477
  • 67
  • 0

Grad Beč ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima želi podići razinu kvalitete života u gradu. Kako bi proslavili 30 godina postojanja Dunavskog otoka, omiljenog mjesta Bečana za opuštanje i odmor, iz Grada su najavili projekt sadnje voćaka na njemu. Uz pomoć nekoliko udruga i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno je 30 raznih voćaka, od jabuka i krušaka, pa sve do marelica i šljiva. Pri izboru se voćaka pazilo da su otporne na klimatske promjene, a prednost je dana starim sortama.

Ideja za ovaj projekt potiče iz Bečkog Novog Mjesta gdje je prije sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekt razvio do te mjere da sada njihov voćnjak broji preko 400 stabala o kojima se brinu volonteri uz pomoć stručnjaka. Za svaku je voćku zadužen jedan volonter koji se uz pomoć stručnih osoba brine o njoj, tj. orezuje, okopava i  prihranjuje ju. Volonteri su ljudi svih generacija koji se zanimaju za vrtlarstvo ili jednostavno žele doprinijeti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom otoku svaka voćka ima svog volontera, javlja eurocommpr.at.

Do berbe prvih plodova s voćaka na Dunavskom otoku proći će još neko vrijeme. Trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode. Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obje ruke. Kako bi građani lakše pronašli lokaciju pojedine voćke trenutno je u izradi aplikacija "Fruitmap". Digitalna će karta prikazivati gdje se voćka nalazi, je li zrela za branje i tko je volonter koji se o njoj brine.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o tome kako je Beč postavio 1.000 česmu kako bi pomogao svojim građanima i tako se borili protiv klimatskih promjena. Također, u gradskim su područjima odlučili posaditi kombinaciju višegodišnjih biljaka ili trajnica. 


Tagovi

Voćke za građane Besplatno Beč Dunavski otok Stare sorte


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!