Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Filip i Jakov Čolaković
  • 04.10.2017. 07:30

S 50.000 eura kreće u podizanje nasada trešanja

Filip Čolaković odlučio je ostati na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te se okrenuti voćarstvu. Kao mladi poljoprivrednik dobio je 50.000 eura za podizanje nasada trešanja.

Foto: Roberta Kljenak
  • 10.935
  • 538
  • 0

Da je snaga hrvatske poljoprivrede u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poglavito mladih poljoprivrednika, svjedoči i 24-godišnji Filip Čolaković iz Šaga. Prije pet godina je postao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i danas obrađuje 26 ha pod ratarskim kulturama. Kaže da mu je ambicija veća od trenutnih usjeva uljane repice, pšenice i ječma, a sredstva za daljni razvoj našao je u Mjeri za mlade poljoprivrednike..

"Spoznao sam da je ratarstvo sve manje isplativo, te sam se zbog stanja u poljoprivredi odlučio okrenuti profitabilnoj voćnoj kulturi pri čemu se trešnja pokazala najpogodnijom", priča Filip.

Obitelj se bavi ratarstvom, no Filip se odlučio okušati i u voćarstvu

Kako dodaje, s obzirom da pronaći posao nije lako, odlučio je ostati na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Roditelji su mu pomogli doći do nekoliko hektara zemljišta, a kako je to bilo nedostatno za pristojan život, odlučio se na voćarstvo te aplicirao na projekt za mlade poljoprivrednike.

Ostvario suradnju s Poljoprivrednim fakultetom

"Zahvaljujući tome, dobio sam 50.000 eura bespovratnih sredstava za podizadnje nasada trešanja", objašnjava Filip koji je, zbog želje za podizanjem pravog voćnjaka, unaprijed ostvario suradnju s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku, čiji su mu profesori strpljivo i revno, baš onako kako priliči pravim znanstvenicima, odabrali najpogodniju kasnu sortu.

Kada govorimo o prihrani nasada, istu će obavljati preko navodnjavanja, a s obzirom na to da će, kaže, imati i meteorološku stanicu, svime će upravljati preko mobitela. Osim dogovorene suradnje s fakultetom, unaprijed je osigurao i radnu snagu s čijim pronalaskom sve više poljoprivrednika ima problema.

Uzimajući u obzir da 50.000,00 eura, tvrdi on, ipak nije dovoljna količina novca potrebita za podizanje nasada, planira ići na mjeru 4.1.1. u svrhu završetka investicije, a pitate li ga zašto se odlučio baš na sadnju trešnje pored čitave lepeze profitabilnih voćnih kultura, odgovorit će vam da ih manjka na tržištu, a poglavito vanjskom gdje i planira plasirati.

Želja razviti i seoski turizam

"Premda je ekološka proizvodnja sve popularnija, ostat ću vjeran konvencionalnoj zbog podloge Gisele 5 koja služi za podizanje gustih nasada trešnje", poručuje Filip koji je svjestan činjenice koja kazuje da sorte cijepljene na tu podlogu koju će kupovati u Italiji rano ulaze u produktivnu dob, te ubrzo postižu redovnu i obilnu rodnost.

Uzmemo li u obzir lokaciju nasada koja se nalazi uz cestu, gdje mu je i hangar, 50-tonska vaga i obiteljska kuća na površini od 20 ha uz 3,5 ha ograđenih površina namijenjenih voćnjaku, ne čudi da mu je želja razviti i seoski turizam.

Foto: Roberta Kljenak


Fotoprilog


Tagovi

Filip Čolaković Trešnje Podizanje nasada


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]