Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska lubenica
  • 06.09.2018. 09:00

Rusija izvozi lubenice - u 2017. godini 34.000 tona, ove sezone očekuju rekordan broj

Ova svjetska velesila odlučna je u tome da proizvede sve što im padne na pamet, pa čak i one kulture koje uobičajeno uspijevaju na puno južnijim mjestima planete Zemlje.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 497
  • 34
  • 0

Još prije dvije godine pisali smo kako će Rusija za sedam godina proizvoditi dovoljno proizvoda za svoje potrebe. "Rusija ozbiljan konkurent i na tržištu jabuka", "Rusiji više ne treba turska rajčica", "Umjesto da uvozi proizvode, Rusija kupuje europske sadnice voća, sjeme povrća, opremu i stoku"... samo su neki od naslova članaka koji su proteklih mjeseci objavljeni na Agroklubu. 

Samo je nebo granica za rusku poljoprivredu - u Sibiru će saditi lubenice?!

Ova svjetska velesila odlučna je u tome da proizvede sve što im padne na pamet, pa čak i one kulture koje uobičajeno uspijevaju na puno južnijim mjestima planete Zemlje. 

Tako je Rusija, piše Russian Exports, u 2017. godini izvezla više od 34.000 tona svježih lubenica vrijednih 4,18 milijuna dolara. Izvela. Ne proizvela za svoje potrebe nego izvezla! Glavni uvoznici koji čine 97% sveg izvoza lubenice iz Rusije su Bjelorusija (32%), Litva (29%), Ukrajina (21%) i Latvija (14%). 

Najveći uvoznici lubenica po količini su Ukrajina (38%), Bjelorusija (26%), Litva (22%) te Latvija (11%).

Što se tiče sezone 2018., neki uzgajivači očekuju rekordne izvozne brojeve. Kako su počeli, Rusima neće trebati narednih pet godina da ostvare svoje planove. 


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Ruska lubenica Izvoz Rusija Lubenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]