Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mandarina
  • 05.11.2019. 18:00

Rusi vratili turske mandarine

U Rosselhoznadzoru su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle je godine vraćeno 30 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetnika, ali i prekomjerne količine pesticida.

Foto: Pixabay/3D_Maennchen
  • 1.432
  • 162
  • 0

Rosselhoznadzor, ruska Federalna agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor otkrila je opasnog štetnika u 370 tona mandarina u 16 serija, uvezenih iz Turske. Ta je agencija zabranila ulazak proizvoda i vratila ih u Tursku. 

Prema izjavi Rosselhoznadzora, mediteranska voćna muha pronađena je tijekom nadzora od 18. do 20. listopada, a mandarine su iz Turske došle morskim putem do luke Novorossiysk. 

Napada od citrusnog voća do rajčice, patlidžana i paprike

Također, upozoravaju kako je mediteranska voćna muha među najopasnijim vrstama štetnika. Utječe na preko 100 biljnih sorti, ali uglavnom na voće poput naranči, mandarina, limuna, klementina, grejpfruta, ali i na banane, šipak, nešpule, smokve, marelice, breskve, nektarine, jabuke, šljive, trešnje, vinovu lozu te povrće kao što je rajčica, patlidžan i paprika. 

Privremeno zabranjena prodaja turskih mandarina

U Rosselhoznadzoru su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle je godine vraćeno 30 tsuća tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetnika, ali i prekomjerne količine pesticida. Količina proizvoda kojima je zabranjen uvoz u Rusiju značajno se povećala u prethodnim godinama, piše tr.sputniknews.com

Kako spriječiti širenje štetnika 

Kako bi se spriječilo širenje ovog štetnika, vlasnici biljki domaćina trebaju na svojim posjedima krčiti samonikle biljke domaćine mediteranske voćne muhe. Zapušteno zemljište treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji, redovno ga održavati i obrađivati. Tu je i provođenje higijenskih mjera prikupljanja svih zaraženih, oštećenih, trulih, otpalih, zaostalih i odbačenih plodova biljki domaćina mediteranske voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe i mjere zbrinjavanja tih plodova. 

Za suzbijanje mediteranske voćne muhe masovnim ulovom odraslih kukaca, vlasnici mogu u nasade postaviti žute ljepljive ploče ili 1 do 2 klopke s mamcima i insekticidom na bazi dozvoljene aktivne tvari po stablu 20 dana prije početka zrenja plodova, na visinu od oko 2 metra.

U vrijeme zrenja plodova, oko stabala biljki domaćina u širini promjera krošnje mogu postaviti PVC folije ili sloj slame debljine oko 25 cm da bi se sprječio ulazak ličinki iz zaraženih plodova u tlo, a prikupljene ličinke uništiti.


Tagovi

Mediteranska voćna muha Štetnik Uvoz mandarina Suzbijanje Sprječavanje Rosselhoznadzor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P