Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot
  • 26.05.2023. 12:00
  • Moravički okrug, Gornji Milanovac

Rus, Slovenac i Turčin napravili elektromehanički uređaj koji obavlja nekoliko poslova

Roboti u poljoprivredi ne samo da menjaju ljudski rad već znatno smanjuju i troškove proizvodnje i kontrolišu upotrebu hemijskih preparata.

Foto: Marija Lazarević
  • 130
  • 37
  • 0

Za seljake više nema glavobolje kako obezbediti radnu snagu i u jednom danu završiti nekoliko poslova, a da ih pritom i vreme posluži. Nakon dosta rada i istraživanja napravljena je mašina robot koja može da obavlja čak 15 operacija u zasadu. 

"Rus, Slovenac i Turčin su napravili elektromehanički uredjaj koji je još uvek inovativan i  promoviše se u vinogradima i voćnjacima. Može da pokriva do 15 hektara površine i  isto toliko operacija ima u sebi. Može da radi malčiranje, trimerisanje, orezuje travu, atomizira, bere, može i grožđe da bere, ima senzore, zadate vrednosti, radare i koordinate kojima se kreće", kaže direktor i vlasnik kompanije "Agrouniverzal" Milan Pršić i dodaje da troši 1,6 kilovata na čas struje i da nema zagađenja i uništavanja prirode.

Pršić kaže da robot ne zagađuje životnu sredinu

"Menja šest ljudi u startu, radi danju, noću i nema veze sa vremenskim uslovima. Ne treba gorivo i nema gume. S obzirom da radi putem senzora, ne može da zaluta kod komšije, a ako stanemo ispred nje zaustavi se, pa ne može da napravi štetu niti bilo koga da povredi."

Poslovno-tehnička saradnja

Nakon što su ova gornjomilanovačka kompanija i slovenačka Pek Automotive u Privrednoj komori Srbije potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i o ekskluzivnoj distribuciji prvog robota u poljoprivredi "Slopeheleper", koji je namenjen poslovima u voćarstvu i vinogradarstvu, ova mašina je prezentovana u Krnjevu.

"Naša kompanija ima uvek prisutan trend da prati savremene inovativne tehnologije koje uvodi u praksu, više od tri decenije se bavi distribucijom poljoprivredne opreme, traktora i priključnih mašina. Ovo je pokušaj stvaranja nove industrijske revolucije u poljoprivredi uvođenjem robotike - potpuno automatizovanog električnog robota mašine koji će raditi u poljoprivredi, jer želimo da pomognemo ljudima koji imaju problem sa radnom snagom", ističe naš sagovornik dodajući da se na ovaj način smanjuje zagađenje prirode, potrošnja fosilnih goriva, jer robot za svoj rad koristi struju.

Nova tehnologija - nove mogućnosti

Dolazak modernih tehnologija na srpsko tržište veoma je bitan jer će na taj način Srbija dobiti šansu da poboljša svoju proizvodnju, koja će doneti i nove mogućnosti na tržištu. Direktor gornjomilanovačke firme naglašava da će ovaj robot najverovatnije moći da se kupi i putem subvencija, a da sada košta 68.000 evra + PDV.

"Godinama se sticalo znanje koje je pretočeno u ovu mašinu. Dve operacije istovremeno može da radi, a kada nestane struje i obaveštava komandom. Prevozi se prikolicom, kod kuće ga uključiš, zadaš mu komandu i on radi", kaže Pršić i dodaje da oni daju petogodišnju garanciju za njega.

Fabrika će proizvoditi 900 robota godišnje

"Završava se fabrika koja će proizvoditi 900 robota godišnje. Imamo već nekoliko tržišta jer nam je cilj da pomognemo seljacima u celom svetu. Može da se kupi kod nas, dva meseca je rok isporuke, zahvalna, primenjiva, funkcionalna mašina, koja ima gusenice pa je jako okretna. Daje punu autonomiju", kaže direktor ove firme i dodaje da će najverovatnije biti dostupna i putem IPARD programa

Korist robota i u očuvanju životne sredine

Roboti u poljoprivredi ne samo da menjaju ljudski rad već znatno smanjuju i troškove proizvodnje i kontrolišu upotrebu hemijskih preparata. U slučaju ove mašine značajno je istaći i koliki je njen uticaj na životnu sredinu.

"Živimo u takvom vremenu gde je akcenat na smanjenju emisije ugljen-dioksida i gasova koji zagađuju planetu. Fosilnih goriva je sve manje", mišljenja je direktor "Agrouniverzala".

Robot koji bi mogao da donese boljitak u voćnjake i vinograde širom Srbije predstavljen je i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.


Foto prilog


Tagovi

Robot u poljoprivredi Agrouniverzal Milan Pršić Pek Automotive Slopeheleper Nova tehnologija IPARD


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)