Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline u januaru
  • 24.01.2023. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šašinci

Rodile maline kada im vreme nije

Nije u pitanju sorta koja kasnije sazreva nego ona koja se bere tokom juna i jula meseca.

Foto: Slađana Živković
  • 148
  • 30
  • 0

Vremenske prilike ne prestaju da nas iznenađuju svakog dana. Neobično toplo vreme za ovo doba godine je skoro svakodnevna tema o kojoj najviše govore poljoprivredni proizvođači. Vremenske prilike su odlučujući faktor za jednu proizvodnu godinu, kažu poljoprivrednici, jer je to fabrika pod otvorenim nebom. Pamte paori i godine kada je ubiranje letine bilo na pragu, ali grad, oluja i jaka kiša za nekoliko minita mogu sve da odnesu, pa se zato i pribojavaju svake klimatske promene.

Tako je i sada, jer su svesni da ovakve temperature usred zime i nisu baš najbolje. U pojedinim domaćinstvima ove zime beleže se razne zanimljivosti, a jedna od njih je svakako i to da su maline rodile pred Božić. Upravo to se dogodilo u malinjaku Šašinčanke Slađane Živković.

"Ja u svom dvorištu imam dva reda malina, to nije neka velika proizvodnja, više je zadovoljstvo koje me ispunjava i nešto čime volim da se bavim u slobodno vreme. Malinu još nismo orezivali jer čekamo pravo vreme za to, a to bude otprilike krajem feruara. Međutim, prolazeći kroz dvorište videla sam da se nešto crveni", kaže ona.

Slađana Živković sa svojim ukrasima iz dvorišta

"Tek kad sam obratila pažnju, videla sam da su stvorili plodovi. Na dva grma su sazreli plodovi, a na ostalima ima odmetaka", kaže Živkovićeva i dodaje da su se veoma iznenadili jer je ovo prvi put da tako nešto vidi, da u ovo doba godine maline rađaju.

U pitanju nije kasna sorta

Nije u pitanju sorta koja kasnije sazreva nego ona koja se bere tokom juna i jula meseca, a prema nekim informacija dešavalo se i ranije da malina rodi kada joj vreme nije. Bilo je primera da su one rađale oko Svetog Luke, ali ono što je činjenica je da to svakako utiče na prinos u ovoj proizvodnoj godini. Poljoprivredni stručnjaci smtaraju da će rod maline biti daleko niži od prosečnog pošto je ovo rod koji je trebao biti prvi u sezoni berbe, odnosno u julu.

Malina rodila u novembru, ali voćari se ne raduju tome

Podsetimo, prošle godine je u Arilju u vreme kada je trebalo da počne rezidba maline, sorta vilamet rodila u oktobru. Krivac za to je svakako klima, odnosno vremenske prilike, jer su i tada, baš kao i sada dnevne temperature bile daleko više od proseka, što je dovelo do toga da malina nije vratila svoje sokove, tako da su vrhovi ponovo procvetali i rodili.

Braće ih u slučaju jačeg snega

Maline u domaćinstvu Živkovića u Šašincima su još uvek u žbunovima, kako kaže Slađana još joj je žao da ih bere, nekako joj je draže da ih gleda kako su rodile u januaru.

"Maline koje su rodile sada u januaru nisu slatke, jer za pravu slast treba mnogo sunca i toplo letnje vreme. Ne očekujemo mnogo ukusa od njih, ali kako god, jako nam je drago što ih u ovo doba gledamo kako se crvene u dvorišu", kaže Živkovićeva i dodaje da će sačekati još malo, pa će ih obrati. Sačekaće prognozu, pa ako bude jačeg snega braće ih, ako ne, kako kaže. neka još zriju i ulepšavaju dvorište i sumorno januarsko vreme.

Iako je dvorište Živkovića puno različitog bilja, voća, jagoda, aronije, cveća, ništa nije niti cvetalo niti rodilo tokom ovog neouobičajenog vremena, osim maline.


Tagovi

Maline u januaru Rod maline Rodile maline Slađana Živković Sneg Maline po snegu


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".