Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena šljive
  • 31.07.2019. 17:00
  • Pomoravski okrug, Levče

Rod šljive odličan, ipak voćari zabrinuti zbog niske cene

Poljoprivredni proizvođači strahuju da cena neće pokriti ni troškove proizvodnje jer izvoz u Rusiju gde je pre nekoliko godina odlazio skoro sav rod, stao je a hladnjačari ucenjuju, prema njihovim rečima.

Foto: Nebojša Milošević
  • 314
  • 82
  • 0

U Levču, poznatom voćarsko vinogradarskom kraju Srbije, šljive su odlično rodile, od težine roda lome se povijene grane, dobar je i kvalitet ali o ceni ne govore ni stručnjaci ni vlasnici hladnjača. Kažu da ne žele da procenjuju cenu.

Kasne sorte, kojih ima količinski najviše, pristižu za berbu u drugoj polovini avgusta i treba sačekati, kako bi se videlo koja je prava cena, tvrde i jedni i drugi, kako navodi Dnevnik.rs.

Poljoprivredni proizvođači strahuju da cena neće pokriti ni troškove proizvodnje jer izvoz u Rusiju gde je pre nekoliko godina odlazio skoro sav rod, stao je a hladnjačari ucenjuju, prema njihovim rečima.

Niska cena šljiva - biće više rakije

Oni tvrde da se šljiva iz Levča, na kvantaškoj pijaci u Moskvi prodaje za 1,10 do 1,20 evra, a ovde sada rane sorte, prve klase mogu da se kupe po 15 dinara.

U Levču, koje pripada opštini Rekovac i koja je najmanja i jedina nedovoljno razvijena opština u Pomoravskom okrugu, pod šljivama, ranim i kasnim sortama, zasađeno je oko 2.500 hektara, a najzastupljenija je sorta Stenlej. Ova šljiva potisnula je staru sortu tzv. Požegaču.

Voćari Rekovca procenjuju da će najviše roda, tačnije oko 85 odsto, završiti u rakiji.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Rod šljive Cena šljive Voćari Sorta Stenlej Troškovi proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P