Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 21.02.2021. 18:00

Robotu treba 11 sekundi da ubere jabuku - jednako kao čoveku?

Robotska ruka pažljivo dohvata plod jabuke ili kruške okrećući ga sve dok se peteljka ne odvoji od grane. Trenutno je prikladan samo za berbu u uzgojnom obliku slova V.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 548
  • 80
  • 1

Japanska voćarska industrija trpi zbog nedostatka radne snage i starenja postojeće. Stoga je, kako piše future farming, tamošnja nacionalna organizacija za istraživanje poljoprivrede i hrane (NARO) u saradnji sa Univerzitetom Ritsumeikan i kompanijom "Denso Corp" konstruisala prototip robota ze berbu voća.

Kombinovano malo vozilo i mašina instalirana na njegovoj prikolici mogu obavljati posao potpuno autonomno. Prikolica je opremljena sa dve, nazovimo ih tako, robotske ruke koje obavljaju branje voća. Ovo se bespilotno prizemno vozilo kreće između stabala pomoću navigacije.

Bere istom brzinom kao ljudi?

Robotska ruka pažljivo dohvata plod jabuke ili kruške okrećući ga sve dok se peteljka ne odvoji od grane. Brzina koja mu je potrebna da ga ubere je otprilike 11 sekundi, a inovatori smatraju da toliko treba i čoveku.

Trenutno je prikladan samo za berbu u uzgojnom obliku slova V.

Plodovi se nakon berbe slažu u gajbice, a potom odlaze u sistem za skladištenje koji je postavljen na vozilo. Kada se rezervoar napuni, on se zamenjuje praznim, a robotske ruke nastavljaju da beru voće. Celi sistem je zapravo vrlo sličan proizvodno-ambalažnom rešenju. Kada se sve gajbice napune, mogu se prevoziti dalje, do mesta transporta.

Dalje, ovaj projektni tim razvija optimalne oblike stabala i tehnike sadnje za koje će ovakvi sistemi biti primenjivi, kao što je već spomenuti uzgojni oblik slova V, ali i druge prikladne za voćke poput citrusa i jabuka. Osim toga, tokom ovog projekta je Univerzitet Ritsumeikan razvilo softver ocenjivanja zrelosti plodova pomoću senzora.

Pogledajte kako izgleda berba pomoću ovoga robota: 


Tagovi

Robot Berba Japan Bespilotno vozilo Digitalizacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.