Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 20.03.2018. 12:15

Rezidbom malinjaka do boljeg i kvalitetnijeg roda

Rezidba malinjaka je agrotehnička mera koja se sprovodi da bi se zasad podmladio, odnosno da bi se odstranili bolesni i izumrli izdanci, te da bi se rodnim ostavilo dovoljno prostora i hraniva da ostvare očekivan prinos. Evo nekoliko saveta stručnjaka kako da to uradite.

Foto: Flickr / Greg Glover
  • 6.430
  • 496
  • 1

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede iz Poljoprivredne stručne službe Leskovac Dalibor Cvetanović, rezidba jednorodnih sorti maline, koje rađaju na dvogodišnjim izdancima se sastoji iz sledećih operacija:

 

  1. izbor zdravih i dobro razvijenih izdanaka, koji će doneti rod, i uklanjanje ostalih suvišnih izdanaka;
  2. prekraćivanje već odabranih izdanaka na potrebnoj visini;
  3. uklanjanje prve serije izdanaka;
  4. uklanjanje izdanaka koji su doneli rod.

Selekcija rodnih izdanaka od maja do početka nove vegetacije

 

Cvetanović napominje da se u malinjaku, svake godine, formira određeni broj izdanaka (znatno veći od potrebnog za normalni rod), pa zato sve suvišne izdanke proizvođači treba da uklone, da bi preostali imali povoljne uslove za svoj dalji razvoj. Prve serije izdanaka moraju se odstranjivati sve do sredine maja, a to zavisi od lokaliteta zasada i primenjene agrotehnike. On dodaje da se selekcijom utvrđuje koji izdanci su rodni i naglašava da izbor rodnih izdanaka počinje sredinom maja i traje do početka nove vegetacije.

 

Odstraniti izmrzle izdanke

 

Na početku nove vegetacije, odnosno odmah po završetku perioda hladnog vremena, proizvođači malina treba da krenu u odabir i vezivanje izdanaka koji će doneti rod. Dalibor Cvetanović savetuje uzgajivačima da odaberu zdrave i dobro razvijene izdanke, koji nisu izmrzli tokom zimskog perioda. On ističe da broj izdanaka po dužnom metru treba da bude od šest do devet ili od dva do tri po sadnom mestu, napominjući da sve ostale izdanke treba ukloniti orezivanjem do osnove korenovog sistema i nakon toga izneti iz zasada.

 

Ukloniti izdanke koji su već rađali

 

Nakon odabira, izdanke je potrebno privezati za žice, a posle vezivanja svaki od njih treba skratiti na dva do tri pupoljka iznad žice. Cvetanović savetuje da se posle berbe prekrate svi izdanci koji su doneli rod, da ne bi smetali mladim izdancima u njihovom daljem razvoju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Malina Malinjak Rezidba Voćarstvo Dalibor Cvetanović Leskovac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃