Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba dunje
  • 06.01.2023. 16:30

Rezidba u cilju formiranja uzgojnog oblika kod dunje

U uzgojnom razdoblju potrebno je kontroliranom rezidbom utjecati na vegetativni porast i rano plodonošenje.

Foto: Depositphoto/roman023
  • 1.839
  • 104
  • 0

Nakon sadnje sadnica dunje, među prvim poslovima koje treba obaviti je rezidba. Već tada se počinje formirati njihova kruna. Razdoblje uzgoja je, kako kaže stručni savjetnik Nebojša Mladenović, onaj period u životu dunje kad one uglavnom ne donose rod.

U tom periodu značajno je formiranje krune rezidbom, pravilna i pravovremena gnojidba, održavanje najpovoljnijeg režima vlažnosti u zemljištu, održavanje odnosno obrada zemljišta, zaštita od bolesti, štetnika i korova i drugo. Uzgojna rezidba poklapa se s razvojem dunje u kojem prevladava intenzivni vegetativni porast.

"Zbog toga je neophodno poznavati fiziološke promjene koje se rezidbom izazivaju. Ako se primjenjuje kratka rezidba, dolazi do usporavanja stupanja dunje na rod, a nepovoljno se odražava i potpuno izostavljena rezidba", kaže Mladenović i dodaje da se potpuno izostavljanje rezidbe u ovom razdoblju može nepovoljno odraziti na porast voćaka i na njihovu kasniju produktivnost.

Od oblika krune, stručnjak za voćarstvo Igor Andrejić savjetuje formiranje poboljšane piramidalne krune, vaze, vretenastog grma ili vitko vreteno.

Bujnije se razvija grana pod oštrijim kutom

Pri obavljanju rezidbe u periodu formiranja uzgojnog oblika treba, kako Mladenović kaže, imati u vidu da će se bujnije razvijati (promatrana samo jedna grana) ona grana koja je pod oštrijim kutom u odnosu na vođicu, zatim grana koja je viša po položaju, onda grana koja je deblja i na kraju grana koja se rezidbom ostavi duža.

Rezidba jabuke, višnje i šljive - kako i koje greške izbjeći?

"Pri jačoj rezidbi, odnosno na kraće orezanoj grani veći broj pupoljaka se razvija u ljetoraste, što znači da se odlaže početak perioda rodnosti. Zbog toga se ne preporučuje veće skraćivanje ljetorasta. Oni se prekraćuju izuzetno, kada se želi inicirati njihovo razgranjivanje. Umjereno skraćivanje produžnih ljetorasta omogućuje stvaranje dovoljnog broja sekundarnih grana, koje će na sebi nositi rodno drvo pravilno raspoređeno po cijeloj dužini", kaže savjetodavac i dodaje da je kod neprikraćenih ljetorasta nesmetana cirkulacija sokova.

BItna je rezidba i kut pojedinih grana

To utječe, kako kaže, i na brže formiranje cvjetnih pupoljaka i na raniji početak rodnosti. Zbog toga je u uzgojnom periodu potrebno kontroliranom rezidbom utjecati na vegetativni porast i rano plodonošenje. U tom cilju primjenjuje se usmjeravanje porasta pojedinih grana pod određene kutove i savijanje jednog broja ljetorasta vodoravno, a ne vrhom ka zemlji.

"Osnovne grane i one koje čine skelet krune treba usmjeriti da se razvijaju pod kutom od 45 do 65 stupnjeva", kaže stručnjak i dodaje da se ljetorasti i grančice koje na sebi nose rodne grančice trebaju razvijati više horizontalno.

Kut donjih grana mora biti manji?

Sve naprijed rečeno predstavlja opće napomene i odnosi se na sve oblike krune dunje. U kontekstu navedenih pravila, bitno je navesti i sljedeće:

  • Kod svih oblika krune zajedničko je da im se osnovne grane najbolje razvijaju pod kutom od 45 stupnjeva. Pri ovakvom razvoju postiže se najbolja veza osnovne grane s centralnom granom (deblom), a i rašlje su otpornije prema niskim negativnim temperaturama;
  • Donje grane po položaju trebaju se razvijati pod manjim kutom u odnosu na gornje;
  • Svaka osnovna grana bilo kojeg oblika krune, individualno promatrana, ima približno identičan razvoj,;
  • Razgranjavaju se i ostavljaju se naizmjenično grane trećeg reda, prva na manjem razmaku (oko 30 cm) od centralne grane, druga na oko 50 do 80 centimetara ovisno od bujnosti, sortnih osobina i osobina podloge.

"Svakako da je veliki utjecaj i drugih čimbenika (tlo i dr.). Rezidba u cilju formiranja krune dunje poklapa se s uzgojnim razdobljem u kome prevladava vegetativni prirast. Zbog toga važi pravilo da se u ovom periodu rezidba svede na najmanju mjeru. Međutim ona se ipak izvodi jer se njenom primjenom korigira prirodan prirast i utječe na razvoj potrebnih grana i grančica", kaže Mladenović i savjetuje da nije preporučljivo da se od ukupne godišnje vegetativne mase rezidbom ukloni više od 25 posto.


Tagovi

Rezidba dunje Formiranje krune Uzgoj dunje Donje grane Piramidalna kruna Nebojša Mladenović Igor Andrejić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]