Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grčke masline
  • 24.09.2020. 18:00
  • Kreta, Grčka

Revolucija u tradicionalnoj proizvodnji maslina

Maslinari na grčkom otoku Kreti su tradicionalnu proizvodnju zamijenili visokom tehnologijom koja im pomaže u rješavanju problema nastalih klimatskim promjenama.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 343
  • 21
  • 0

Robusna i nezgrapna računala kao i komunikacijska oprema koju smo donedavno koristili u posljednjih su se nekoliko godina transformirali u sofisticirane uređaje koji su nam promijenili život. Na raspolaganju nam je umjetna inteligencija i internet te međusobna povezanost uređaja koje pokreću sve snažniji sustavi.  

Najnovije tehnologije za spas svoje proizvodnje počeli su koristiti i maslinari na Kreti. Naime, uzgoj ove kulture važan je čimbenik najvećeg i najmnogoljudnijeg grčkog otoka. Procjene pokazuju da je ondje zasađeno oko 30 milijuna stabala, tako da su potencijalni učinci pametne poljoprivrede vrlo dalekosežni.

Senzori mjere vlagu, slanost i temperaturu tla

Poljoprivreda, uključujući i uzgoj maslina, na tom otoku trenutno troši čak 85% slatke vode. Ideja je koristiti pametnu tehnologiju za smanjenje potrošnje.

Ioannis Daliakopoulos, istraživački inženjer s Helenskog mediteranskog sveučilišta, kaže da uporaba tehnologije u projektu uključuje stalno praćenje stanja tla. "Postavili smo senzor koji mjeri vlagu, električnu vodljivost, koliko je voda slana i temperaturu tla svakih 15 minuta", otkriva za euronews

Sustav navodnjavanja kap po kap najviše se isplati - uštedi do 30% vode

Kaže nadalje kako se te informacije prenose u bazu podataka gdje se obrađuju te rade procjene za idealnu količinu vode potrebne za navodnjavanje.

Bitno je napomenuti da poljoprivrednik upravlja podacima iz daljine, a pritiskom na gumb može kontrolirati zalijevanje nasada.

Tehnologija pomaže u borbi s klimatskim promjenama

Thrassyvoulos Manios, rektor na sveučilištu kaže da će ova tehnologija uštedjeti velike količine vodnih resursa. "Poljoprivrednici, kao i znanstvenici i istraživači trebali bi se upoznati s ovim konceptom jer se pomoću njega može puno toga učiniti.

Dodaje da se ona može koristiti u primjeni gnojiva i pesticida, što ima pozitivne učinke na okoliš, povećava sljedivost proizvoda, a potrošači mogu dobiti više informacija o načinu proizvodnje hrane.

Von der Leyen: Digitalizacija poljoprivrede donosi velike mogućnosti ruralnim područjima

Giannis Geneiatakid iz sela Archanes je vlasnik maslinika čija se obitelj njihovim uzgojem bavi već tri stoljeća, a vjeruje da će nova tehnologija biti izuzetno korisna.

"Posljednjih godina suočavamo se s poteškoćama koje su rezultat klimatskih promjena. Tehnologija nam pomaže u rješavanju tih problema", rekao je i dodao da ona neprestano pruža inovacije te će pomoći prebroditi probleme s kojima se suočavamo.

U maslinarstvu se generacijama ništa nije mijenjalo. No, klimatske promjene i nedaće koje sa sobom donose, ovaj je sektor gurnulo u središte inovacija budući da Europska unija sve više potencira pametnu poljoprivredu i održivu proizvodnju hrane.


Tagovi

Kreta Grčka Tehnologija Maslinarstvo Digitalizacija Poljoprivreda Maslinarstvo Helensko mediteransko sveučilište Revolucija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]