Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program pomoći
  • 03.02.2022. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Repromaterijal poskupio povrćarima i voćarima - gdje su oni u Programu pomoći?

Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež uputila je pismo ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem traže pomoć za agrumstvo. Pitaju se i što je s povrćarstvom.

Foto: Martina Popić
  • 856
  • 206
  • 1

"Očekivali smo da ćete u programima obuhvatiti i sektor voćarstva, prije svega misleći na mandarinu, lubenicu, ali i sektor povrćarstva", stoji u pismu kojeg su iz Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež poslali ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Kako kažu, i oni u dolini Neretve moraju izvršiti potrebne agrotehničke mjere. To su gnojidba, rezidba, sadnja i slično kako bi njihova proizvodnja bila uspješna, ali i zadovoljili uvjete minimalnog uroda što im je jedan od preduvjeta za ostvarenje prava na proizvodno-vezano potporu, kao najizdašniju potporu za mandarine, ali i druge kulture.

"Podatke o cijenama gnojiva i ostalih repromaterijala imate, i poznato vam je da su rasle od 50-100 posto, pa i više", poručili su pojasnivši da samo razlika u minimalnoj gnojidbi od cca 800 kg/ha (veljača 2021./22.) osnovnim gnojivom kao npr. NPK 7-14-21 iznosi nešto više od 2.000 kn/ha.

Dodaju da ona kod Hydrocomplex NPK 11-12-18 iznosi oko 2.500 Kn/ha, a organskim gnojivima (zbog nedostatka organske tvari u tlu) oko 800 kn/ha. Nadalje, razlika cijena dušičnih gnojiva uz minimalnu gnojidbu od cca 300 kg/ha UREA-e iznosi oko 1.600 Kn/ha.

Dakle, ukupno gledajući samo gnojidba je proizvođače koštala od 4.400 do 4.900 kn/ha više nego godinu prije.

Zahtijevaju Program pomoći 

Ako se tome nadoda rast cijena svega ostaloga osnovnog repromaterijala, cijevi za navodnjavanje, vodotopivih gnojiva, folijarnih gnojiva, bez kojega nema ozbiljne proizvodnje, a ni uroda (po količini i kvaliteti), iz Neretvanske mladeži upozoravaju da dolazi do ozbiljnog porasta ulaznih troškova, koje poljoprivredni proizvođači neće moći podnijeti.

"Slijedom svega navedenoga, molimo Vas kao čelnicu resornog ministarstva, i predlažemo Vam da krenete što prije u izradu Programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima u dolini Neretve te isti proslijedite Vladi RH na usvajanje", zamolili su ministricu.

Poljoprivrednicima i ribarima 130 milijuna kuna za ublažavanje troškova cijene repromaterijala

Predložili su i aktivaciju Mjere 21, za poljoprivredne proizvođače pogođene teškoćama u 2021. godini, a koja bi se odnosila na pad prihoda u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu.

"Napominjemo da je sektor agrumarstva postao iznimno osjetljiv, kako na klimatske tako i ekonomske promjene i traži posebnu pažnju", poručili su.


Tagovi

Program pomoći Voćarstvo Povrćarstvo Neretvanska mladež Marija Vučković Pismo Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.