Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lješnjaci
  • 13.02.2021. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Rekordni prinosi u 2020., ove godine i prve berbe lješnjaka iz mladih nasada

Sa 530 hektara zasađenih površina Poljoprivredno poduzeće Orahovica najveći je i najznačajniji proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj i jedan od značajnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.725
  • 375
  • 0

Sa 530 hektara zasađenih površina Poljoprivredno poduzeće Orahovica najveći je i najznačajniji proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj i jedan od značajnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi. Uz optimalne vremenske prilike prošlogodišnja berba na 250 hektara bila je iznimno dobra - prinosi su u odnosu na prethodnu godinu veći za gotovo 50 posto.

"Pobrali smo približno 700 tona. Bila je to definitivno rekordna godina po prinosu, ali i po visokoj razini kvalitete“, ističe voditelj PJ Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić.

Uz to, s njima surađuje nešto više od 200 kooperanata od kojih je otkupljeno oko 200 tona lješnjaka u ljusci. Riječ je većinom o uzgajivačima koji imaju male obiteljske nasade od jednog do 10 hektara, ali i tridesetak onih s velikim intenzivnim nasadima površine od 10 do 60 hektara. I jedni i drugi suradnju ocjenjuju odličnom. Stručnjaci PP Orahovica kooperantima prenose znanja i iskustava kako bi im olakšali proizvodnju i podigli kvalitetu proizvoda.

"Uzgajamo dvije sorte lješnjaka Rimski i Istarski duguljasti. Rimski je udomaćena sorta na ovim prostorima, daje izvrsne rezultate. Otporna je na niske temperature, daje visoku i redovitu rodnost. Pogodna je za industrijsku upotrebu zbog okruglog oblika i drugih karakteristika", pojašnjava stručnjak. 

Istarski duguljasti je, dodaje, naša jedina autohtona sorta, koja je najbolja za kućnu upotrebu. Ima jako lijepu i intenzivnu aromu, posebno kod prženja. Plod je krupan i duguljastog oblika. Te su dvije sorte kompatibilne u proizvodnji jer se međusobno oprašuju, a svaka ima svoje tržište.

Plantaža lješnjaka (Foto: PP Orahovica)

"U intenzivnim nasadima 10 hektara i više, preporučamo sadnju u omjeru 80 posto Rimski i 20 posto Istarski duguljasti. U malim obiteljskim nasadima, predlažemo sadnju 50 posto jedne i 50 posto druge sorte“, objašnjava Tokić.

U okviru plantaže lješnjaka u njihovu rasadniku u jednoj vegetacijskog godini proizvede se i 150.000 vrhunskih sadnica lijeske, sortimenta istarski duguljasti i rimski okrugli.

"Taj je sortiment idealan za klimatske uvjete u kontinentalnoj Hrvatskoj. Dobro odabran sortiment i kvaliteta sadnica temelj je održivosti proizvodnje svake voćne vrste pa tako i lijeske“, kaže naš sugovornik.

U PP Orahovici ove sezone očekuju i prve urode iz dijela mladih nasada starosti od dvije do četiri godine.


Fotoprilog


Tagovi

Berba lješnjaka Uzgoj lijeske Prinosi PP Orahovica Josip Tokić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/