Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordan urod
  • 12.09.2018. 10:30

Rekordan urod jabuka: Zasadio stare sorte za potrebe obitelji i sad ima problem - kamo s viškom plodova?

U voćnjaku obitelji Bože Mamuze iz Caga kod Okučana stare sorte jabuka donijele obilje crvenih, žutih i zelenih mirisnih plodova. Kažu, jabuke su im urodile kao nikad do sada i ne znaju što će sa zdravim i sočnim plodovima koji su uzgojeni bez prskanja i gnojidbe.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 4.633
  • 438
  • 1

"Vjeko, dođi i ovo snimi. Više od četrdeset godina bavim se voćarstvom, ali ovo do sada nisam vidio. U voćnjaku moga susjeda Bože Mamuze jabuke su rodile kao nikada do sada, voćnjakom se širi opojan miris plodova koji na zemlji čine neobičan crveno-žuti tepih“, rekao mi je u telefonskom razgovoru Luka Debeljak poljoprivredni tehničar voćar, veliki praktičar i stručnjak za orezivanje voća, ali i veliki zaljubljenik u voćarstvo i prirodu iz Caga kod Okučana.

Još kada je rekao da se radi o starim sortama jabuka cijepljenim na sjemenjacima, nisam puno dvojio, uzeo sam fotoaparat i krenuo u Cage. I imao sam šta vidjeti! Iako se i sam već dvadesetak godina intenzivno bavim voćarstvom kao zaljubljenik u stare sorte koje skupljam i čuvam, bio sam zadivljen prizorima koje na koje smo naišli u voćnjaku s 80 stabala jabuka i krušaka obitelji Mamuza, na blagim obroncima brda iznad sela. 

Slavonske srčike, božićnice, šarulje, zelenike…. 

"Ove godine bile su veoma pogodne vremenske prilike, jabuke su obilno urodile, tako da ne znamo što ćemo s njima. Nešto ćemo ostaviti za sebe, a nešto bi prodali ako budemo imali kupca. Ja sam to sadio za potrebe naše obitelji, a sada imamo puno viška. Žena je ovih dana kuhala pekmez od jabuka, baš je dobar. Ove jabuke inače rađaju, ali je ovo prvi put da su donijele ovakav rod. Zanimljivo je da su sve obilno urodile“, kaže Božo. 

Grane se pod teretom plodova savijaju do zemlje 

Riječ je o starim sortama koje su cijepljene na divlje podloge. Domaćin nije znao sorte, ali prepoznali smo neke: božićnica, kanada, siva kožara, zelenika, šarulja, kardinal, slavonska srčika…

"Stare sorte sadio sam zato što smatram da su otpornije na bolesti i štetnike, ali i na ove sve izraženije klimatske promjene, jer svojim velikim i razgranatim korijenom lakše pronalaze vodu i hranu, a ne zahtijevaju nekakvu veliku agrotehniku. Osim toga, ja volim starinske travnjačke voćnjake s velikim i lijepim stablima i krošnjama, voćnjak koji dugo traje, a o kojemu ne treba puno brinuti“, zadovoljan je Božo koji se teže kreće, pa nam je i pred obiteljskom kućom pokazao dvoje vrlo rodne jabuke. Jedna se pod teretom crvenih plodova polomila.

Grožđe napadaju ptice, orahe vjeverice…

Ovaj umirovljeni vozač iz Banja Luke koji je u velikom egzodusu Hrvata 1995. godine s obitelji morao napustiti svoj dom, skućio se u Cagama i za potrebe obitelji počeo se baviti voćarstvom.

"Voće volim više od svega. Zato sam posadio jabuke i kruške, ali i vinovu lozu. Nažalost, većinu grožđa pojele su mi ptice. Imamo i lijepe i fine orahe, počeli su rađati, a njih pojedu vjeverice, pa sada razmišljam da li da ostavim ta stabla ili da ih porušim“, žalostan je Božo što tim "kradljivcima“ plodova ne može stati na kraj. 

I sin vlasnika voćnjaka Davor Mamuza Dado ponosan je na obiteljski voćnjak. Dok obilazimo rodna stabla čije se grane pod teretom plodova savijaju do zemlje, neke nisu izdržale i polomile su se, priča nam da je ove godine voćnjak sedam puta kosio, ali nije u njemu provodio druge agrotehničke mjere. 

Nemaju kamo s plodovima

"Često je padala kiša, trava je rasla kao luda, ali ni u snu se nisam nadao da će nam voćnjak donijeti rekordan urod. Nije bilo kasnih proljetnih mrazeva, godina je bila vlažna, pa mislim da je to najviše pogodovalo. U voćnjaku uglavnom imamo kasnije jesensko-zimske sorte koje sada pomalo dozrijevaju. Na zemlji već ima puno plodova koji bi se mogli iskoristiti“, kaže Davor, nadajući se da će nešto plodova uspjeti i prodati, jer njegovoj obitelji ne treba desetak tona jabuka, nemaju kamo s njima.   

Tepih od jabuka

Voćnjak obitelji Mamuza star je dvadesetak godina, većinu sadnice su nabavili od Zorana Lazića iz Cernika, jednog od poznatih čuvara starih sorata jabuka, krušaka, šljiva i drugog voća iz novogradiškog kraja. Nešto su Davor i njegov otac sami cijepili. Voćnjak se nalazi u podnožju brijega iznad sela, na sunčanoj strani. Osim dobre lokacije, izgleda da je i zemlja iznimno pogodna za voćarstvo. Ove godine to se poklopilo s vrlo povoljnim klimatskim prilikama, pa ne čudi bogatstvo i šarenilo prekrasnih sočnih, ukusnih, mirisnih i zdravih plodova za koje bi bilo šteta da propadnu.  


Fotoprilog


Tagovi

Stare sorte Jabuke Božo Mamuza Rekordan urod


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]