Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mandarina
  • 12.10.2022. 15:40
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Rapidan pad otkupne cijene mandarina, proizvođači razmišljaju zaustaviti berbu

Tek dva tjedna berbe, proizvođači su mogli "naplatiti“ svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo, ogorčeni su iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež“.

Foto: Depositphotos/goffkein
  • 1.785
  • 234
  • 0

Zadovoljstvo proizvođača mandarina otkupnom cijenom koja je bila iznad četiri kune, nije dugo trajalo.

"Već 4. listopada imamo pad na 3,80 kuna, zatim 7. na 3,50, a danas 12.10. otkupna cijena iznosi 3,00 kune za I klasu i 1,70 kn za II klasu“, upozoravaju iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež“.

Kako kažu, tek dva tjedna berbe, proizvođači su mogli "naplatiti“ svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo. "Više nema profitabilnosti, otkupna cijena je pala ispod cijene koštanja, a za gajbu mandarina (cca 20 kg) rijetko tko može dobiti 50 kuna“, navode u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Prema njihovim riječimo to je žalosno, sramotno i neodrživo. "Ali, koga je briga? Priča ispričana već više puta i ponavlja se točno tempirana po datumu, uz odstupanje od dan-dva“, ističu.

Za očekivati je, dodaju, bilo narednih 10-15 dana ozbiljne berbe i nakon toga pad. Kažu i da će ukupan urod definitivno biti manji od prognoziranih 30.000 tona. 

"Proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija", ogorčeni su navodeći da berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše ih i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte dozrijevaju prisilno.

Ubiranje plodova prati, kažu, i nešto manje izraženo nepoštivanje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksa koji se odnosi na prijem robe na otkupu.

"Stoga pozivamo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP-a, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka“, zaključuju.


Tagovi

Berba mandarina Otkupna cijena Pad cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]