Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik
  • 11.05.2021. 16:30

Radovi u masliniku u svibnju: I dalje stignete obaviti navrtanje

U svibnju rastu temperature čime se povećava i isparavanje vlage iz tla. Kako bi se to spriječilo, osim rahljenja tla savjetuje se i prekrivanje tla pokošenom travom, kominom, usitnjenim granama, šušnjem.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 647
  • 19
  • 0

Koji su to svibanjski radovi u masliniku? Prije svega, piše Maslinar, nikako ne zaboravite: dovršiti navrtanje maslina, sačuvati vlagu u tlu, prskati bornim preparatima, sagraditi podzide, zaštititi od moljca, uništavati korove i paziti na buhu. 

Tijekom ovog mjeseca može se nastaviti s cijepljenjem ili navrtanjem, točnije spajanjem dijelova dviju vrsta maslina. Idealno razdoblje za navrtanje je kad biljka razvija cvijet, odnosno kad je u punoj vegetaciji.

Bor prije cvatnje

Petnaest dana prije očekivanog početka cvatnje obavezno moramo masline prskati gnojivima na bazi mikroelemenata bora, čime pospješujemo oplodnju i zametanje plodova, a time pozitivno utječemo i na sam prinos. 

Prskanje otopinom bornih ili dušično-bornih preparata vrši se preko lista i to rano ujutro ili predvečer, nikako za toplog i sunčanog dana. Borna kiselina može se unijeti i u tlo.

U svibnju rastu temperature čime se povećava i isparavanje vlage iz tla. Kako bi se to spriječilo, osim rahljenja tla savjetuje se i prekrivanje tla pokošenom travom, kominom masline, usitnjenim granama, šušnjem i slično. Za prekrivanje tla koristan je i tucanik, odnosno krupno usitnjeni kamen.

Nerijetko nailazimo i na "popločane" maslinike, koji su dobro zaštićeni od isparavanja vlage te rasta korova u tlu ispod drveta, a zemlja u takvim maslinicima obogaćena je mineralnim tvarima, poglavito magnezijem i kalcijem.

Suzbijanje maslinovog moljca i buhe

Prije same cvatnje moramo pripaziti na pojavu maslinovog moljca, značajnog štetnika. Za uništavanje ovog nametnika korisni su biološki insekticidi te sintetski piretroidi. 

Ipak, važno je napomenuti da navedeni preparati imaju otrovno djelovanje i mogu uzrokovati brzu pojavu rezistentnosti pa se ne preporučuje korištenje češće od dva puta za vrijeme vegetacije. 

Inhibitori razvoja kukaca, koji ne ubijaju već djeluju tako da sprječavaju razvoj nametnika tako da se prestanu hraniti i posljedično ugibaju, koriste se od polaganja jaja do cvatnje masline.

Također, značajni štetnik je i maslinova buha, a suzbija se insekticidima početkom cvatnje. One jako zaražene grančice režemo i spaljujemo.

Za ekološke maslinare

Masline na terasastom području potrebno je s donje strane podgraditi nasipima kako bi se moglo dodati zemlje bez da je kiša odnese. 

Savjet mjeseca

Iako ne izgleda lijepo, s ciljem očuvanja vlage manje dijelove maslinika možemo prekriti crnom PVC folijom, kartonima i drugim materijalima koji su nam pri ruci.


Tagovi

Maslinik Radovi Svibanj Navrtanje Prskanje Borni preparati Maslinov moljac Maslinova buha


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner