Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ulja
  • 21.10.2015. 16:30

Pučišća imaju najmoderniju uljaru u Dalmaciji

Korištenjem nove tehnologije planiraju povećati kapacitet prerade maslina i proizvodnju ekstra djevičanskog ulja. Nova uljara obavljat će i otkup maslinova ulja, a bit će organiziran i besplatan prijevoz maslina na preradu.

Foto: pixabay.com
  • 1.617
  • 35
  • 0

Stara tradicija branja maslina nakon Svih svetih lagano se napušta i na Braču. Nova znanja, nove tehnologije, ali i sve veći broj stabala, natjerali su i najtvrdokornije otočne tradicionaliste da svoje sakete i grabljice za berbu pripreme već u listopadu. Stare su to tehnologije branja, ali unatoč tome otočani, točnije Pučišćani, od ove godine imat će priliku svoje ulje raditi po najnovijoj tehnologiji.

"Evo nas danas tu. Investicija je vrijedna oko milijun eura. Spremni smo za rad i s ponosom mogu reći da Pučišća danas imaju najmoderniju uljaru u Dalmaciji. Kapacitet nove uljare je 2.500 kilograma na sat, a linija za preradu maslinova ulja je tehnološki i ekološki najsuvremenija i među najmodernijima u Hrvatskoj. Ugradnjom pročišćivača otpadnih voda, i to jedinstvenog i napravljenog posebno za ovu uljaru, zadovoljili smo i sve europske standarde zaštite okoliša", rekla nam je mlada Roberta Rošker, predstavnica Grikule d.o.o., u čijem je vlasništvu nova pučiška uljara.

Stara uljara turistima

Posjeduju i certifikat eko proizvođača, što ih, uz seljačku uljaru, čini drugom takvom na otoku. Svečano su otvoreni 30. rujna, na dan svetkovine pučiškoga mjesnoga zaštitnika, svetoga Jeronima, i premda se liste već popunjavaju, s ozbiljnim radom, kaže nam Rošker, trebali bi početi baš ovih dana. Uljara Grikula sa svojom djelatnošću počela je 2002. godine, a u obradi maslina koristila se preša, odnosno postupak hladne obrade.

Izgradnja nove uljare

Potaknuti suvremenom tehnologijom koja se nudila na tržištu, i ova je obiteljska tvrtka, nakon desetljeća aktivnog bavljenja preradom maslina, krenula novim putem modernizacije i investiranja pomoću sredstava iz EU fondova. Tako su 2013. godine počeli s izgradnjom nove uljare na lokaciji gospodarske zone u Pučišćima. Tvrtka se za to investiranje prijavila na natječaj IPARD program 103 za opremanje proizvodno-poslovne zgrade namijenjene za proizvodnju maslinova ulja. Sredstva iz fondova pristigla su u srpnju 2015. godine. Grikula se našla među ovogodišnjim dobitnicima općinskih javnih priznanja.

Povećati kapacitet prerade maslina

Korištenjem nove tehnologije planiraju povećati kapacitet prerade maslina i proizvodnju ekstra djevičanskog ulja. Nova uljara obavljat će i otkup maslinova ulja, a bit će organiziran i besplatan prijevoz maslina na preradu. Veliki su planovi u obitelji Grikula već osmišljeni. Cilj je da se u budućnosti staru uljaru pretvori u turističku destinaciju. Gostima bi se tako, u samoj uljari, pokazali stari i novi način prerade ulja, otvorila bi se punionica, kušaonica ulja te prodajni prostor u kojem bi se nudilo ekstra djevičansko ulje iz njihove proizvodnje.

Povezati proizvodnu i turističku djelatnost

"Na taj bismo način zaokružili proces od proizvodnje do prodaje ulja, a time bismo povezali proizvodnu i turističku djelatnost. Cilj nam je u budućnosti da ova uljara postane ne samo uljara gdje će se proizvoditi maslinovo ulje, nego prostor u kojem će se educirati, savjetovati i pomoći poljoprivrednicima i maslinarima iz cijeloga Brača", zaključila je Roberta Rošker.

Autor: Ivana Gospodnetić, Foto: pixabay.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Pučišća Uljara Pročišćivač Otpadne vode Sveti Jeronim Certifikat Eko proizvođač Investicija Prerada Maslinovo ulje Hladna obrada EU fondovi IPARD Grikula Kušaonica ulja Turistička sjelatnost Roberta Rošker

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]