Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilija marelice
  • 13.03.2021. 09:00

Prvo tretiranje protiv monilije na marelicama obavite početkom cvatnje

Bolest se prepoznaje tako što cvjetovi izgledaju "sfureno", kao da ih je pogodio mraz. Suhi su, a u travnju i početkom svibnja mogu se uočiti i suhe grane. 

Foto: Filip Brala/PIXSELL
  • 3.240
  • 63
  • 0

Monilija ili trulež ploda marelice jedna je od najznačajnijih bolesti ove voćke koja gotovo svake godine dovodi do velikog propadanja cvjetova i sušenja vrhova rodnih grančica.

"Događa se to da na mumijama koje su ostale od prošle godine na stablu gljiva razvija spore koje kada kiša pada raznosi tijekom cvatnje. Preko njuške tučka gljiva ulazi u male grančice, a onda iz njih i u deblje", pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek.

Listovi "sfureni" kao nakon mraza

Bolest se prepoznaje tako što cvjetovi izgledaju "sfureno", kao da ih je pogodio mraz. Suhi su, a u travnju i početkom svibnja mogu se uočiti i suhe grane. 

Intenzivni nasadi, naglašava, moraju se prskati dva puta godišnje, sada u početku cvatnje te još jednom u punoj. "Nikako ne u toku podneva kada pčele vrše oprašivanje, već u jutarnjim i večernjim satima", napominje.

Što se tiče hobi proizvođača, kaže kako oni tretiranje mogu obaviti samo jednom, u punoj cvatnji ako ne pada kiša. U slučaju da padne, postupak se mora ponoviti kako gljivica ne bi radila direktne štete poput sušenja cvijeta zbog čega nećemo dobiti plod i indirektne odnosno sušenje drveta.

"Ako se zaštita ne obavi par godina, dolazi do odumiranja grana odnosno dijela krošnje", upozorava savjetnica. Od dopuštenih preparata koji se primjenjuju za marelicu koriste se Difcor, Signum, Chorus, Indar 5 EW, Switsh, Teldor. 

"Sljedeća voćna vrsta koja cvjeta su breskve, nakon toga trešnje, šljive i višnje, a sve njih također treba zaštititi“, poručuje sugovornica. 

O moniliji i tretiranju marelice pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj marelice Monilija Đurđica Kšenek Suhi listovi Prskanje Zaštitna sredstva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.