Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja višanja
  • 27.12.2015. 08:00

Prvi zasad višanja u Bačkoj Palanci

U želji za profitabilnijom i sigurnijom proizvodnjom mnogi poljoprivrednici se često odlučuju na promenu setvene strukture. Donosimo priču o voćarstvu kao perspektivi.

  • 849
  • 592
  • 0

U želji za profitabilnijom i sigurnijom proizvodnjom mnogi poljoprivrednici se često odlučuju na promenu setvene strukture ili promene kompletne grane poljoprivrede. Razlozi za promenu najčešće su u nestabilnim cenama ratarskih kultura i nedostatku novca za veća ulaganja u veliku proizvodnju.

Tako nam je objasnio i Petar Pešić, poljoprivredni proizvođač iz Bačke Palanke, koji se godinama bavio ratarstvom i povrtarstvom. Na području bačkopalanačke opštine oduvek je bio prepoznatljiv po dobroj paprici, paradajzu, pasulju, lubenicama, krompiru - prodavao je svoje proizvode na tezgi bačkopalančke pijace. Kako se vremena menjaju, a tržište sa njim Pešić se, kako kaže, zbog sigurnije proizvodnje odlučio za promene u proizvodnji. Tako je u svoju setvenu strukturu pored uobičajnih kultura, soje, kukuruza i povrća, uvrstio i voće. Na površini od dva hektara zasadio je višnju.

Voćarstvo pored ratarstva i povrtarstva

"Imam 11 hektara zemlje i moram voditi računa kakvu ću proizvodnju zasnovati kako bi na manjim površinama imao bolje prihode. Osim ratarstva, bavio sam se povrtarstvom, ali sam se svake sezone suočavao sa velikim ulaganjima, puno sezonskog ručnog rada i na kraju najveći problem bilo je tržiste. Kako, gde i po kojim cenama prodati, bilo je veliko pitanje. Zbog svega toga sam nakon mnogo godina smanjio povrtarsku proizvodnju. Ova godina je bila sušna, prepolovila mi je prinose soje, a i kukuruza je bilo znatno manje nego prethodnih godina", kaže Pešić i dodaje kako je posle mnogo razmišljanja i kalkulisanja, odlučio da zasnuje voćnjak.

Za početak 2 ha voćnjaka

Pre dve godine nabavio je sadnice oblačinske višnje i počeo formirati voćnak da bi ga ove godine dopunio i proširio tako da sada ima 1.800 sadnica ove voćke na dve parcele ukupne površine od dva hektara.

"Odlučio sam se baš za višnje jer ih u Bačkoj Palanci i okolnim selima nema na značajnijim površinama. Oblačinska višnja je domaća sorta visokih biološko - tehničkih svojstava i zbog svojih karakteristika vodeća je sorta u prerađivačkoj industriji. Imam dobrog prijatelja koji takođe ima voćnjak, ali mnogo veći, u pitanju je 10.000 stabala višnje i siguran plasman te se nadam da ću, kad dođe vreme intenzivne berbe, sa njegovim rodom plasirati i moje višnje. Osim toga, u Bačkoj Palanci imamo i fabriku za preradu voća, što mi daje još jednu mogućnost plasmana. Ali dok stabla lagano rastu, meni ostaje da svakodnevno učim, slušam savete stručnjaka, proučavam literaturu i razmenjujem iskustva sa drugim proizvođačima jer je za mene ovaj posao novina i izazov", kaže Pešić.

Voćnjak podigao sopstvenim sredstvima

Pešić kaže da je voćnjak na dve lokacije, jedan deo je u blizini obilaznice prema Novom Sadu, a druga parcela je na gajdobranskom putu gde se nalazi i njegov salaš. Voćnjak je podigao sopstvenim sredstvima, još uvek nije ograđen jer prvo planira da podigne mreže i tako zaštiti stabla, kako od leda tako i od ptica, a u planu je i nabavka sistema za zalivanje s obzirom na to da ima već izbušen bunar.

"Prva zasađena stabla bi trebalo da daju značajniji rod na proleće, a maksimalan narednih 30 - 35 godina, ukoliko se vodi računa i dobro neguje. Još uvek je rano govoriti o prinosima i procenama ali sve više razmišljam da voćnjak tokom narednih nekoliko godina proširim za još dva jutra te da višnju za nekoliko godina berem sa pet jutara", planira naš sagovornik.

U planu izgradnja hladnjače

Pešić se nada da će biti uspeha u voćarstvu, da će rod višnje opravdati dosadašnja ulaganja i naravno, nadanja te ima u planu osim proširenja, i nabavku male hladnjače. "Hladnjača bi veoma pomogla u prodaji i plasmanu jer cene su nekako najniže u periodu berbe, a ukoliko se rod ostavi u kontrolisane uslove kakve omogućuje hladnjača, može se pratiti tržište i sa robom izaći kada cena odgovara. Mislim da će to biti velika investicija, ali da je zaista neophodna i da se isplatiti", zaključuje na kraju ovaj proizvođač.


Tagovi

Petar Pešić Bačka Palanka Hladnjača Prinosi voća Voćarska proizvodnja Oblačinske višnje Fabrika za preradu Plasman voća


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]