AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Provođenje evaluacije stanja u voćarstvu

Provođenje evaluacije stanja u voćarstvu

Voćarstvo

Provođenje evaluacije stanja u voćarstvu

Datum: 09.06.2015. 17:00

Kategorija:

Voćarstvo

Dogovoreno je da stručni tim sastavljen od predstavnika dvije naučno-istraživačke institucije izvrši evaluaciju stanja u voćarskoj proizvodnji sa prijedlogom mjera za unapređenje stanja.

​Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa saradnicima je održao sastanak sa predstavnicima naučno istraživačkih institucija, dekanom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i direktorom Poljoprivrednog instituta Republike Srpske. Tema sastanka je bila razmatranje aktuelnog stanja i problema u voćarskoj proizvodnji.

Na sastanku je dogovoreno da stručni tim sastavljen od predstavnika dvije naučno-istraživačke institucije izvrši evaluaciju stanja u voćarskoj proizvodnji sa prijedlogom mjera za unapređenje stanja.

Na osnovi izvještaja stručnih službi Ministarstva, problemi u voćarskom sektoru, konstatovani su naročito u zasadima kruške i šljive, u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu RS te u zasadima maline u Podrinju. Ovi problemi predstavljaju posledicu kompleksa faktora koji su prisutni u voćarstvu RS, a vezani su za: loše agroklimatske uslove u periodu cvjetanja voćaka, probleme iz prethodne vegetacije (grad, obilne padavine, visok potencijal patogena, izostanak zaštite i sl.), neadekvatnu tehnologiju gajenja, lošu finansijsku situaciju voćara.

Osim mjera koje preduzima MPŠV RS, kroz značajnije podsticaje voćarskom sektoru te savjetodavni rad, neophodno je veće angažovanje naučno-istraživačkih i stručnih institucija.

Foto: depositphotos.com; Andris Tkacenko

Broj pregleda članka: 66; Uspješnost članka: 5.3

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Tagovi: Kruška, Šljiva, Voćarska proizvodnja, problemi, Zasadi maline, Unapređenje, Agroklimatski uslovi, Podsticaji voćarskom sektoru

Ključne riječi članka: provodjenje, evaluacije, stanja, u, vocarstvu, stanja, naučno


Adrijana Stojisavljević

Svi tekstovi autora

Autorica Adrijana Stojisavljević

Adrijana je završila diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu. Urednica je Agroklub portala i svakodnevno čitateljima donosi vijesti iz svijeta poljoprivrede.