Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 09.06.2015. 17:00

Provođenje evaluacije stanja u voćarstvu

Dogovoreno je da stručni tim sastavljen od predstavnika dvije naučno-istraživačke institucije izvrši evaluaciju stanja u voćarskoj proizvodnji sa prijedlogom mjera za unapređenje stanja.

Foto: depositphotos.com
  • 108
  • 5
  • 0

​Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa saradnicima je održao sastanak sa predstavnicima naučno istraživačkih institucija, dekanom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i direktorom Poljoprivrednog instituta Republike Srpske. Tema sastanka je bila razmatranje aktuelnog stanja i problema u voćarskoj proizvodnji.

Na sastanku je dogovoreno da stručni tim sastavljen od predstavnika dvije naučno-istraživačke institucije izvrši evaluaciju stanja u voćarskoj proizvodnji sa prijedlogom mjera za unapređenje stanja.

Na osnovi izvještaja stručnih službi Ministarstva, problemi u voćarskom sektoru, konstatovani su naročito u zasadima kruške i šljive, u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu RS te u zasadima maline u Podrinju. Ovi problemi predstavljaju posledicu kompleksa faktora koji su prisutni u voćarstvu RS, a vezani su za: loše agroklimatske uslove u periodu cvjetanja voćaka, probleme iz prethodne vegetacije (grad, obilne padavine, visok potencijal patogena, izostanak zaštite i sl.), neadekvatnu tehnologiju gajenja, lošu finansijsku situaciju voćara.

Osim mjera koje preduzima MPŠV RS, kroz značajnije podsticaje voćarskom sektoru te savjetodavni rad, neophodno je veće angažovanje naučno-istraživačkih i stručnih institucija.

Foto: depositphotos.com; Andris Tkacenko


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Voćarska proizvodnja Problemi Zasadi maline Kruška Šljiva Unapređenje Agroklimatski uslovi Podsticaji voćarskom sektoru