Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 26.09.2020. 16:30

Propolis kao odlično sredstvo u zaštiti masline

Propolis, biljna smola koju pčele nalaze u pupoljcima i cvijeću različitih biljnih vrsta, koristi se kao zaštitno sredstvo u preventivi razvoja biljnih bolesti i to u obliku otopine.

Foto: Jumpstory
  • 600
  • 100
  • 0

Propolis je biljna smola koju pčele nalaze u pupoljcima i cvijeću različitih biljnih vrsta, a posebno ga puno ima u divljem kestenu, boru, smreki i drugom bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. 

Pčele ga sakupljaju najviše krajem jeseni, kada nema nektara u prirodi, a služi im kako bi začepile rupe u košnici i suzile ulaz pred zimu.

Koriste ga još i za dezinfekciju stanica saća, ali i za oblaganje i mumificiranje raznih uljeza koje ne mogu ubiti ni iznijeti vani, stoga ih pretvore u mumije. Kemijski sastav je veoma složen, pronađeno je preko 150 komponenata, od kojih su najpoznatije i najvažnije razne biljne smole, vosak, balzam, esencijalna ulja i različite organske tvari, piše Maslinar.

Riječ propolis po nekima dolazi od grčke riječi pro- pred i polis- grad, što bi značilo zaštita od ulaza u grad (košnicu), dok drugi smatraju da riječ potječe od latinske riječi propoliso, što znači zamazivati, zaglađivati. 

Za gljivična i virusna oboljenja masline

Nekolicina entuzijasta maslinara s Brača, već nekoliko godina radi na priznavanju efikasnosti u liječenju pojedinih gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja masline upravo pripravcima na bazi propolisa. 

Sve je počelo s radom prof. Pecchiaija s Eubiotičkog centra iz Milana, koji je među prvima objavio pozitivne rezultate ispitivanja njegove efikasnosti u zarazama u poljoprivredi. On je istaknuo kako su najvažniji sastojci vitamin PP i flavonoidi (vitamin P). Organska komponenta je podijeljena u tri grupe i to: polifenoli (aromatske tvari, fenoli, alkoholi i aromatski aldehidi); terpeni (esencijalna ulja) i različite tvari (aminokiseline, polisaharidi, minerali, vitamini A, B, C i E grupe).

Uz maslininu muhu, tu je i jasminov moljac koji uništava mlade maslinike

Može biti apsorbiran lisnim i korijenovim sustavom, kada u biljci potiče prirodne obrambene mehanizme antimikrobnog i stimulirajućeg djelovanja. Koristi se kao zaštitno sredstvo u preventivi razvoja biljnih bolesti i to u obliku otopine. Kada otopinom prskamo masline u kasnu jesen ili kod blage zime, stimuliramo vegetativni porast s prijevremenom cvatnjom i dozrijevanjem plodova, a kada propolisom u obliku uljne, alkoholne ili vodene otopini prskamo stablo, sigurno uništavamo lisne i štitaste uši na maslini.

U hidroalkoholnoj otopini, sam ili s dodatkom sumpora, kada je učinak djelotvorniji, daje odlične rezultate kod liječenja gotovo svih biljnih bolesti koje napadaju maslinu, a posebno čađavice.

Vosak za zarašćivanje rana

Vjerojatno svi maslinari koriste tzv. kalem vosak za zatvaranje i brže zarastanje rana na deblu ili grani masline, posebno u sprječavanju raznoraznih patogenih gljivica kao što su nekroza i truljenje tkiva. 

Ovaj se vosak priprema tako da se otopi 50 grama pčelinjeg voska, doda se 25 grama propolisne alkoholne otopine i 25 grama čistog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miješa se dok se ne sljube sve supstance, nakon čega se do uporabe spremi u plastične kutijice i drži na hladnom i tamnom mjestu.

Tinktura i hidro-alkoholna otopina

Za spravljanje tinkture najidealnije je koristiti dinaturirani alkohol u omjeru 1 litra na 350 grama čistog propolisa ili ako koristimo ostatak od filtriranja vodene otopine, također 1 litra alkohola na 300 grama ostatka propolisa. Tinktura je spremna za uporabu nakon tri tjedna močenja uz svakodnevno miješanje, s tim da se zadnja tri dana ne miješa kako bi se talog deponirao na dnu i tako nam olakšao filtriranje.

Osim tinkture, koristi se i hridro-alkoholna otopina. Ovakav način tretiranja masline raširen je u ekološkom uzgoju, a otopina se spravlja tako da se pomiješa 100 grama vodene otopine i 100 grama alkoholne otopine i sve skupa pomiješa sa 100 litara vode. Maslina se tretira svakih 15 dana, sat vremena nakon zalaska sunca zato što sunčeve zrake negativno djeluju na propolis.

Savjeti za početnike: Kako se obraniti od maslinine muhe?

Radi poboljšanja djelovanja na gljivične i bakterijske bolesti na stablu masline koristi se još i hidro-alkoholna otopina propolisa s dodatkom 0,2 posto koloidalnog sumpora, ili na 100 litara razrijeđene hidro-alkoholne otopine pomiješa se s 350 grama močivog tekućeg sumpora. 

Radi efikasnijeg fungicidnog i insekticidnog djelovanja na gljivice, grinje, lisne uši i maslinovu muhu i moljca, koristi se hidro-alkoholna otopina propolisa obogaćena sa 2,5 posto natrijevog silikata. Tretira se u fazi mirovanja masline od završetka berbe do završetka proljetne rezidbe, a ako je potrebno i u fazi vegetacije, tada je postotak natrijevog silikata manji i iznosi 1,5 posto.

Autor: Sinaj Bulimašić, suradnik i kolumnist Časopisa Maslinar 


Tagovi

Zaštita maslina Propolis Bakterije Virusi Tinktura Pčele


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]