Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 22.04.2021. 16:30

Proljetnom prihranom voćnjaka, vinograda i maslinika do većih i kvalitetnijih prinosa

Za proljetnu prihranu trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici) namijenjena su dušična i dušično sumporna gnojiva, preporučuju stručnjaci Petrokemije

Foto: Renata Prusina
  • 730
  • 438
  • 0

Proljetnom gnojidbom voćnjaka i vinograda dodaju se hraniva za snažniji, siguran razvoj tijekom vegetacije, viši prinos, kvalitetnije plodove bolje zdravstvene vrijednosti. 

Istraživanjima je utvrđeno da se proljetnom i kasnoproljetnom prihranom maslina omogućuje veći randman maslinovog ulja, veći sadržaj fenola, povećan sadržaj oleinske kiseline te veći udio aromatskih tvari u ulju, čime se pridonosi njegovoj većoj zdravstvenoj vrijednosti.

Isto tako kod voćaka i grožđa postiže se veći plod, bolje izražene arome, bolja obojenost te je veća koncentracija suhe tvari i šećera u plodu.

Za proljetnu prihranu trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici) namijenjena su dušična (KANUREA) i dušično sumporna (ASN i Petrokemijas), ali i NPK gnojiva ako se nije obavila osnovna gnojidba u jesen, preporučuju stručnjaci iz tvrtke Petrokemija d.d.

Prihrana u dva obroka

U slučaju da se u jesen fosfor i kalij nisu unijeti u tlo, osim navedenih dušik se može unijeti putem NPK gnojiva s povišenim sadržajem dušika poput NPK 20-10-10 (400-600 kg/ha ili 40-60 g/m2) , NPK 15-15-15 (550-800 kg/ha ili 55-88 g/ m2) ili NP 20-20 (400-600 kg/ha ili 40-60 g/ m2).

Prihrana voćaka i vinograda obavlja se zasebnim dušičnim gnojivima poput UREE sa 150-200 kg/ha (15-20 g/m2) i  KAN-om s 300 - 450 kg/ha (30-45 g/m2) ili dušično sumpornim gnojivima poput ASN-a s 300 - 450 kg/ha (30-45 g/m2) i Petrokemijas-a s 400-600 kg/ha (40-60 g/m2).

Navedenu količinu gnojiva, pojašnjavaju, potrebno je podijeliti u dva obroka s razmakom 30-40 dana.

"Primjena dušično sumpornih gnojiva moguća je na kiselim tlima, ali je potrebno prethodno obaviti kalcizaciju", napominju.

Ekološki prihvatljiva gnojiva

Na lužnatim tlima ASN i Petrokemijas omogućuju bolju dostupnost blokiranih mikrohraniva i fosfora čime se osigurava opskrba potrebnih hraniva i bolje zametanje cvjetnih pupova za sljedeću vegetacijsku godinu. 

Petrokemijas (amonijev sulfat NS 20-24) predstavlja ekološko prihvatljivo gnojivo s brojnim pozitivnim osobinama poput lake vodotopljivosti, stabilnih fizikalno kemijskih svojstava. Posebno je interesantan za maslinare i uzgajivače lupinastog voća (orah, lijeska, badem, kesten), jer povisuje sadržaj fenola i suhe tvari te postotak ulja u plodu. 

Proljetna prihrana osigurava kvalitetan razvoj voćke tijekom vegetacije

ASN (amonijev sulfonitrat NS 26-15) je dušično sumporno gnojivo s brojnim ekološkim, fizikalnim i kemijskim prednostima namijenjeno ishrani voćaka i vinove loze jer povećava sadržaj fenola, proteina, šećera, suhe tvari, te naglašava obojenost plodova. 

Primjenjuje se u prihrani u količini 150-400 kg/ha  (15-40 g/m2) godišnje, s tim da se navedena količina podijeli na više obroka.

Gnojidba s UREOM utječe na smanjeno opadanje plodova uslijed stresa što dovodi do većeg broja plodova na stablu i postignuti veći urod. 

"Iz navedenih razloga proljetnom i kasno proljetnom primjenom gnojiva osigurava se nesmetan rast i razvoj trajnih nasada uz jamstvo sigurnog i kvalitetnog prinosa kao rezultat dobrobiti opskrbe potrebnim hranivima“, poručuju iz Petrokemije. 

Za više informacija o proljetnoj prihrani voćnjaka, maslinika i vinograda, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija Proljetna prihrana KAN UREA ASN Petrokemijas


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr