Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 30.04.2018. 13:30

Proljeće je vrijeme zaštite masline od najznačajnijih bolesti i štetnika

Paunovo oko, maslinin moljac i maslinina muha mogu dovesti do potpunog uništenja stabala i uroda. Sa zaštitom krenite na vrijeme!

Foto: Bigstockphoto/Mrak.Hr
  • 4.239
  • 110
  • 0

Vjerojatno više ne postoji maslinar koji se nije susretao s proljetnim opadanjem lišća u svom masliniku, kojeg uzrokuje gljivična bolest paunovo oko.
Uzročnik bolesti paunovo oko je gljivica Spilocaea oleaginea, a napada isključivo maslinu. Još davne 1845. godine Francuz Castagne prvi put opisuje bolest pod imenom Cycloconium oleaginum.

Danas je prisutna u cijelom svijetu u svim područjima uzgoja masline. Stručnjaci je smatraju jednom od najraširenijih i najopasnijih gljivičnih bolesti masline. Na obalnom dijelu naše regije poznata je od VIII. stoljeća.

Sa sigurnošću možemo reći da je paunovo oko izrazito velik i ozbiljan problem u gotovo svim našim maslinicima uključujući i one s ekološkom proizvodnjom. Prisutna je u svim područjima Hrvatske i Hercegovine gdje se uzgaja maslina. Negativno utječe na rodnost zaraženih stabala, a uzastopna pojava iz godine u godinu, uzrokuje propadanje čitavih stabala maslina, poglavito onih mladih.

Riječ je o ekonomski najštetnijoj bolesti masline jer dovodi do djelomične ili potpune defolijacije stabala (opadanja lišća). Bolest najčešće napada lišće na donjim dijelovima krošnje. Zbog ubrzanog opadanja lišća urod takvih maslinika vrlo je malen ili gotovo nikakav, a kao dugoročnu posljedicu imamo slabljenje kondicijskog stanja stabala maslina.

ce
Uzročnik bolesti paunovo oko je gljivica Spilocaea oleaginea

Simptomi bolesti paunova oka

Simptomi bolesti paunova oka su pojava tamnozelenih pjega s koncentričnim prstenovima različite boje na listovima. Zaraženi listovi zatim žute, a pjege poprimaju smeđu do crnu boju, takvi listovi naposlijetku otpadaju. Ako se bolest iz godine u godinu ne suzbija, može uzrokovati propadanje pojedinih stabala u starijim maslinicima ili svih stabala u mladim maslinicima. Posebice je osjetljiva sorta oblica, (levantinka, drobnica) koja je i najzastupljenija u Hrvatskoj.

Za suzbijanje paunova oka tvrtka Chromos Agro preporuča preparat Stroby WG. Stroby WG je visokoučinkovit fungicid s protektivnim kurativnim i eradikativnim djelovanjem. Koristi se u zaštiti jezgričavog voća (jabuke i kruške), vinove loze, masline, rajčice, paprike, patlidžana (na otvorenom i zaštićenom prostoru), tikvenjača: dinje, krastavci, tikvice, lubenice na otvorenom i u zaštićenom prostoru te jagode na otvorenom i zaštićenom prostoru.

Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti). Za zaštitu masline Stroby WG primijenite u koncentraciji od 0,02% (20 g na 100 litara vode).

Zaraza paunovim okom uspješno se suzbija dva tretiranja preparatom Stroby WG. Prvo tretiranje se provodi u jesenskom razdoblju (rujan - listopad) a drugo u proljeće (ožujak, travanj). Prednost primjene preparata Stroby WG je kratka karenca i postojanost na ispiranje kišom. Tretiranjem u proljeće suzbijaju se sekundarna infekcija i daljnje širenje bolesti.

Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti)!

Suzbijanje maslininog moljca

Maslinin moljac (Prays oleae) je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada maslinino lišće, cvjetove i plodove.

U tijeku jedne godine ima tri generacije. Prva tzv. cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove a treća se razvija u i na lišću. Najveće štete čini prva i druga generacija maslinina moljca. Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, dakle početkom svibnja, pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice boje lješnjaka i hrane se formiranim cvjetovima.

cw
Maslinin moljac (Prays oleae)

Druga generacija javlja se u lipnju, odlaže jaja na plodove u koje se nakon nekog vremena ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i sjemenku. Plodovi nakon nekog vremena otpadnu. U kolovozu i početkom rujna javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove. Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti oblica i lastovka koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima. Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslininog moljca na plod.

Chromos Agro za suzbijanje maslininog moljca preporuča:

  • Chromogor sistemični insekticid vrlo širokog spektra djelovanja koji u koncentraciji od 0,1 – 0,15% pokazuje odlično djelovanje na maslininog moljca.
  • Rotor Super u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 1000-1400 l/ha kod pojave štetnika.
  • Imidan 50 WG 1,5 kg/ha (150 g/1000 m² 100 l vode). Sredstvo se može primijeniti za suzbijanje prve cvjetne generacije maslinovog moljca u fazi kada su latice zeleno obojene i više su čaške , a za drugu generaciju u fazi kada su plodovi postigli 10 % od svoje završne veličine.
  • Baturad WP u količini 1 kg/ha (100g u 100 l vode na 100 m²).

Maslinina muha (Dacus olea) - najznačajniji štetnik masline

Prva generacija maslinine muhe javlja se koncem lipnja i u srpnju, druga generacija koncem kolovoza i kroz rujan, a treća u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija. Mušica prezimi kao kukuljica u tlu, a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja. Prvo ulaganje jaja odvija se u vremenu kad je plod masline veličine zrna graška i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda. Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji kroz period od 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije, a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

ve
Maslinina muha (Dacus olea)

Napadnuti plodovi daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja, a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost. Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika (muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče…)

Za suzbijanje maslinine muhe preporuka Chromosovih stručnjaka je primjena zatrovanih mamaca. Sastoji se u pripremi hidroliziranog proteina (Buminal) i insekticida Chromogor i prskanja jačih grana ili ulijevanja u muholovke. Na 100 l vode otopi se 0,6-1l sredstva Buminal i 1 l sredstva Chromogor.

U suzbijnju maslinine muhe preporučamo i Rotor Super u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 100-1.400 l/ha kod pojave štetnika. Prednost Rotora Super je u kratkoj karenci sedam dana. Rotor super suzbija i maslininog medića.

Imidan 50 WG u količini 1,5 kg/ha (150 g/1.000 m²/100 l vode). Za suzbijanje maslinove muhe Imidan se primjenjuje kad su plodovi postigli 50% svoje završne veličine (početak lignifikacije koštice) sukladno karenci.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita masline Maslinina muha Maslinin moljac Paunovo oko Bolest Gljivica Štetnik


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]