Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 02.03.2019. 13:00

Prolećno "plavo" tretiranje koštičavog voća

Za bakar oksihlorid u preparatu Plavo ulje se može reći da je najpostojaniji izvor bakra sa izvanrednom efikasnošću u suzbijanju patogena.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 2.929
  • 309
  • 0

Upotreba fungicida na bazi bakra u poljoprivredi otpočela je još u 19. veku i još uvek se koriste sa nesmanjenom efikasnošću. Posebno dobre fungicidne i baktericidne efekte daju tretiranja koštičavih, ali i drugih voćnih vrsta u fenofazama mirovanja vegetacije i neposredno pred kretanje vegetacije

Nepravilna rezidba ostavlja prostor za infekcije patogenima

Rane nastale rezidbom predstavljaju ulazna mesta za infekcije patogenima Stigmina carpophilla - prouzrokovača šupljikavosti lista i Cytospora cincta - prouzrokovača rak rana i sušenja voćaka pa je neophodno izvršiti njihovo prekrivanje depozitom bakarnih fungicida radi sprečavanja nastanka zaraze. Takođe, ovi tretmani utiču i na smanjivanje infektivnog potencijala ekonomski najvažnijih patogena koštičavih voćnih vrsta koji prezimljavaju na granama i grančicama kao što su - Taphrina deformans koja je prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve, gljiva iz roda Monilinia spp. - prouzrokovača sušenja cvetova grana i grančica koštičavog voća kao i mrke truleži plodova, kao i rogača šljive - Taphrina pruni.

Ovim tretmanima uspešno se suzbija i fitopatogena bakterija Pseudomonas syringe pv. komplex, prouzrokovača rak rana i izumiranja grana koštičavog voća. Upotrebom bakarnih fungicida pred kretanje vegetacije i značajnim smanjivanjem infekcionog potencijala patogena relaksira se i upotreba fungicida tokom perioda vegetacije i znatno se utiče na ostvarivanje visoke biološke efikasnosti kasnije primenjenih fungicida i uopšte isplativosti proizvodnje.

Štetočine iz voćnjaka suzbiti pre vegetacije

Pored navedenih prouzrokovača bolesti, u voćnjacima prezimljavaju i mnoge štetočine. Tokom sezone suzbijanje štetočina poput crvene voćne grinje, biljnih vašiju, štitastih vašiju i slično, može biti otežano ukoliko dođe do njihovog prenamnoženja. Upravo je ovaj period vrlo povoljan da se izvrši suzbijanje ovih štetočina i da se u vegetaciju uđe sa značajno manjom brojnošću populacije štetnih organizama. Za ovu namenu koristi se mineralno ulje

Bakarne fungicide koristiti pred kretanje vegetacije

Za ovaj tretman tokom mirovanja vegetacije preporučuje se PLAVO ULJE.  PLAVO ULJE upravo predstavlja kombinaciju bakarnog oksihlorida i mineralnog ulja. Na ovaj način sa jednim preparatom suzbijaju se najznačajniji prouzrokovači bolesti i štetočine u voćnjaku u istom tretmanu. 

Tretmane treba izvoditi po mirnom i suvom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 8°C. Posebnu pažnju obratiti na kvalitet tretiranja, jer je neophodno da depozit bakra dospe do svih mesta prezimljavanja patogena pa shodno tome i količina upotrebljenog rastvora treba da se kreće od 800 - 1.200 l/ha u zavisnosti od starosti i uzgojnog oblika zasada. Ukoliko nakon tretiranja, u periodu od 7 - 10 dana, nastupe duži kišoviti periodi sa obilnim padavinama, preporučuje se ponavljanje ovog tretmana.

Plavo ulje - najpostojaniji izvor bakra

Za bakar oksihlorid u preparatu PLAVO ULJE se može reći da je najpostojaniji izvor bakra sa izvanrednom efikasnošću u suzbijanju pomenutih patogena. Mehanizam delovanja bakarnih preparata se zasniva na usvajanju Cu++ jona kroz membranu gljiva ili bakterija koji se oslobađaju disocijacijom iz preparata. Nakupljanjem Cu++ jona u ćeliji patogena njihova koncentracija u određenom trenutku postaje toksična izazivajući uginuće samog patogena. Bakar oksihlorid poseduje izvanredno svojstvo redistribucije što znači da sa svakim novim kvašenjem depozita na biljnom tkivu dolazi do ponovnog otpuštanja Cu++ jona iz preparata.

Upotreba plavog ulja:

  • PLAVO ULJE se koristi u koncentraciji 2 - 3 %, odnosno 200 - 300 ml na 10 l vode.


Iz palete fungicida na bazi bakar oksihlorida iz svog programa Galenika Fitofarmacija preporučuje:

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za dodatne informacije o svim prozvodima, obratite se prodajno-stručnom timu kompanije Galenika Fitofarmacija na jedan od dole navedenih kontakata!


Tagovi

Galenika Fitofarmacija Plavo prskanje Fungicidi Bakar


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)