Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja hladnjače
  • 03.08.2019. 12:00

Prokuplje dobija veliku hladnjaču za voće?

Velika hladnjača za voće trebalo bi da bude izgrađena u Prokuplju, navode u gradskoj vlasti u tom gradu. Gradska vlast najavila je da će pokrenuti inicijativu za izgradnju tog objekta.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 204
  • 23
  • 0

Ovaj potez gradske vlasti u Prokuplju izazvali su problem koje su voćari imali ove godine sa prodajom višanja. Poljoprivrednici u Toplici nisu bili zadovoljni otkupnom cenom ovogodišnjeg roda višnje, a takođe su imali problema kada je u pitanju plasman ove voćarske kulture. S toga su se mnogi proizvođači povukli pre kraja berbe koju nisu završili. Posle svega toga, gradska vlast u Prokuplju odlučila je da bi najbolje rešenje i pomoć voćarima u Topličkom kraju bila izgradnja hladnjače za voće.

Motornom testerom posekao voćnjak, pa održao govor: Seljak je zgažen i ugrožen

Grad Prokuplje uložiće oko 120 miliona dinara u izgradnju hladnjače

U tu hladnjaču grad bi trebalo da uloži oko 120 miliona dinara. Gradska vlast najavila je da će pored izdvojenog novca, takođe pronaći lokaciju i obezbediti infrastrukturu. Međutim, navode da će u izgradnji ovog objekta morati da učestvuje privatni kapital i to sa 50 odsto.

S obzirom na to da, kako je pomenuto, proizvođači u Topličkom kraju nisu bili zadovoljni ni otkupnom cenom ni plasmanom ovogodišnjeg roda višanja i da su mnogi odustali od berbe, ove sezone nije obrano više od trećine prinosa višanja. Ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Prokuplje najveći proizvođač višanja u Srbiji i da se ovo voće u tom kraju proizvodi na oko četiri hiljade hektara od kojih rod u proseku bude više od 500 hiljada tona, trećina neobranog roda nije uopšte mala količina voća koja bi mogla da propadne.

Čačanska rana 10 dinara, rod odlazi u rakiju ili ostaje na zemlji

I Ministarstvo poljoprivrede podržalo ovu inicijativu

Pored toga što u hladnjačama u Topličkom kraju nema mesta jer su popunjeni svi kapaciteti, voćari Prokuplju i okolini tog grada nemaju mogućnost da voće prodaju ni firmama koje se bave preradom voća, jer u tom kraju nema većih firmi koje se time bave. Najbolje rešenje za voćare u tom delu Srbije bila bi izgradnja hladnjače za voće, navode u lokalnoj samoupravi. U gradskoj vlasti navode da su već počeli da rade na tom projektu i da su dobili podršku Ministarstva poljoprivrede za taj poduhvat.

"Situacija nam dozvoljava da izdvojimo milion evra za izgradnju nove hladnjače. Mi smo već pokrenuli razgovore sa ministarstvom poljoprivrede, naišli smo na razumevanje i dogovorili da u septembru formiramo jednu radnu grupu koja će se baviti izgradnjom nove hladnjače na teritoriji grada Prokuplja i to bi trebalo da ide kroz javno-privatno partnerstvo", kaže gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da će voćarima, kada je u pitanju ovaj problem, država pomoći. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će država od prvog januara sledeće godine moći da učestvuje u izgradnji ovakvih objekata sa 20 do 50 odsto novca i da će na taj način moći da pomogne investitorima u izgradnji objekata i opreme koja je namenjena skladištenju i prerađivačkoj industriji, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Izgradnja nove hladnjače Prokuplje Višnje Dragan Paunović Aleksandar Simonović Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.