Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mladež
  • 07.12.2020. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Proizvođači mandarina traže otpis potraživanja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Iako su smatrali da će pandemija povećati potražnju za mandarinama to se na žalost nije dogodilo, a prema službenim podacima cijene su pale za 27% odnosno 45%, kažu iz Udruge Neretvanska mladež.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 285
  • 53
  • 0

Zahtjev za otpis potraživanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. i 2021. godinu Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede kao i županiji Dubrovačko-neretvanskoj, poslala je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

"Svjedoci smo još jedne loše godine za proizvođače mandarina u dolini Neretve. U izvješćima o stanju na tržištu, redovito smo vas informirali o svim problemima, od niskih otkupnih cijena, smanjenog prinosa, lošijeg vizualnog izgleda uzrokovano biotskim i abiotskim, nepoštivanju Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama i drugom“, navodi se u zahtjevu kojeg potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Očekivali veću potražnju, dočekali pad cijene

Također, naglašava kako, iako su smatrali da će pandemija povećati potražnju za mandarinama to se nažalost nije dogodilo, a prema službenim podacima cijene su pale za 27,27% odnosno 45,27%. 

Zbog navedenog, traže otpis, a ministricu mole da ovaj prijedlog proslijedi premijeru Andreju Plenkoviću. Ujedno, kako bi dobili podršku jedinica lokalne i regionalne samouprave kao korisnika sredstava po osnovi plaćanja zakupnina za državno poljoprivredno zemljište, zahtjev su poslali i gradovima Opuzen, Metković i Ploče te oćinama Slivno, Kula Norinska i Zažablje.

Podsjećamo, Udruga je prošli tjedan poslala otvoreno pismo ministrici Vučković, a glavni razlog kako su naveli je taj što od zadnjeg sastanka, održanog 6. rujna nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Otvoreno pismo proizvođača mandarina: Još čekamo obećanja iz rujna

Kroz 11. točaka Bjeliš je tako naveo sve o čemu se pričalo, a na što još uvijek čekaju. 

Vezano uz samo poljoprivredno zemljište, podsjećamo i da je u e-savjetovanje upućen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu čija je posljednja inačica usvojena u Saboru 2018. godine.

Što donosi (novi) prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

Prema njemu, najvažnije pretpostavke ne mijenjaju se u nacrtu, a Vlada i Ministarstvo i dalje polaze od delegiranja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem jedinicama lokalne samouprave. Dosad je, inače, raspisano 99 natječaja za zakup i prodaju.


Tagovi

Neretvanska mladež Poljoprivredno zemljište Zahtjev Otpis potraživanja Cijene Potražnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije