Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnjik u cvatu
  • 16.04.2019. 18:00
  • Osječko-baranjska, Kućanci Đakovački, Drenje

Procvale višnje obukle ravnicu u raskošnu nošnju

Video višnjika u cvatu, smještenog u Kućancima Đakovačkim impresivan je i veličanstven. Prostire se na 2,5 hektara i broji 1.500 stabala mladih višanja. Tomislav Haršanji, autor videa i vlasnik višnjika, kaže kako u njihovom uzgoju ima čudnu filozofiju.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 2.741
  • 1.277
  • 1

Veličanstveno - prvo je što mi je palo na pamet kada sam vidjela video procvalog višnjika kojega je sa svima nama na KLUB-u podijelio Tomislav Haršanji, mladi slavonski agropoduzetnik. Prekrasan, u potpunosti rascvjetao nasad višanja Tomislav je snimio iz zraka, dronom pa ravnica izgleda kao da je obukla bogatu, raskošnu, djevojačku nošnju. Gledajući video, čovjek se osjeća poput ptice, ili još bolje pčele, a miris pahuljastog cvijeća lako je bilo dočarati si i sa ekrana. 

Riječ je o jednom većem i dva manja nasada. Veći se rasprostire na površini od 1.7 ha te broji 1000 stabala, sorta Cigančica koja je kalemljena na korijen divlje trešnje, sađen 2006. godine, a dva manja sađena 2007. godine, sorta Oblačinska su na površini od 0.8 ha te ukupno broje 500 stabala. Smješteni su u Kućancima Đakovačkim, malom mjestašcu u općini Drenje. 

U oprašivanju koristi dresuru pčela

"Ova dva manja nasada i nisu nešto produktivni, pa ih u skorije vrijeme planiram rekonstruirati na način da posadim i na njih kalemljenu sortu. Što se tiče samog uroda, nasad od 1.7 ha zadnjih godina donosi oko 25 tona višnje, dok ova dva manja ukupno imaju 5 tona. Zadnjih godina ulažem u poboljšanje strukture zemljišta pa se nadam da će i prinosi polako početi rasti. Budući da u oprašivanju koristim dresuru pčela, pa mi je i oplodnja voćnjaka izuzetno dobra, već ove godine očekujem prinos od oko 40 tona na ukupnoj površini", priča nam Haršanji čiji su nasadi u ekološkoj proizvodnji, a višnje prodaje preko posredničke tvrtke u Austriju, gdje ih prerađuju u sok. 

"Ove godine planiram sam pokrenuti preradu soka, u najam uzimam vinariju koju bi koristio u tu svrhu. Pa bi onda probao sokove plasirati sam, direktno do kupaca kako bi proizvod u konačnici mogao biti što pristupačniji tržištu", hrabar je Tomislav Haršanji čiji su poduzetnički duh i ljubav prema ekološkoj poljoprivredi izbalansirani. 

Kako to mogu tvrditi? 

Tomislav Haršanji: Stajem na stranu "dobrih" organizama 

Pitam ga kako štiti voće od štetnika, a on odgovara, vjerojatno svjestan neuobičajene prakse na ovim prostorima: "Gajim neku čudnu filozofiju - voćke već par godina ne tretiram bakrom i ne koristim insekticide. Od štetnika, događaju mi se proboji lisnih uši koje kroz nekoliko dana saniraju bubamare. Biljke redovito prskam preparatima dozvoljenim u ekološkoj proizvodnji - bakterijama, algama, gljivicama te ostalim ojačivačima bilja. Stajem na stranu "dobrih" organizama, njima pomažem, a loše ostavljam na milost i nemilost dobrima. Poslje većih kiša nasad "perem" sodom bikarbonom te "štitim" kalijevim sapunom, koji na listu biljke stvara tanki lužnati film koji onemogućava štetnim organizmima infiltraciju u list. U godinama kad nema ekstremnih kiša, to se pokazalo izuzetno dobro. 

Ako su česte kiše, i nemam mogućnost odraditi navedeno, događalo mi se i to da mi je nasad ostao bez lista već u 8. mjesecu. Ali je bitno napomenuti i to da se ta defolijacija u prošloj godini, nije odrazila na cvatnju i prinos iduće godine", otkriva nam Haršanji koji će, nadam se, svojom filozofijom utrti i put drugima.  

A što se tiče mraza kojega najavljuju ovih dana, kaže da nema neku obranu izuzev toga što osigurava nasad. Kaže kako do sada nije bilo značajnijih šteta na njegovom području. 

Osim višanja, Tomislav Haršanji s obitelji uzgaja i lijesku na površini od 6 hektara. Mladi su to nasadi za koje tek čekaju da uđu u rod. 

"Budući da imamo vrlo malo vlastitih površina, fokus nam je na pružanje usluga pa većinu vremena zapravo provodim u tuđim voćnjacima", zaključuje Tomislav Haršanji. 

Kažem mu kako je video, kojeg možete pogledati ispod članka, prekrasan. A on će: "Voćnjak je sada melem za dušu.


Fotoprilog


Tagovi

Višnjik u cvatu Tomislav Haršanji Cigančica Oblačinska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić