Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 24.02.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Voganj

Pripreme za proizvodnju jagode kreću "pobuđivanjem" - šta posle?

U zasadu jagoda Branislava Kuzmanovića iz Vognja počelo je upravo pobuđivanje, i to ove godine nešto ranije nego predhodnih, kako bi se kompletan proizvodni ciklus ranije završio i jagoda što pre stigla za branje.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 346
  • 38
  • 0

Proizvođači koji imaju zasađenu jagodu ovih dana se pripremaju za ovogodišnju proizvodnju. U toku je pobuđivanje kako bi se odstranili truli listovi i razredila jagoda. Nakon toga sledi zaštita preparatima na bazi bakra, zatim pokrivanje agrilom i pravljenje plastenika.

U zasadu jagoda Branislava Kuzmanovića iz Vognja počelo je upravo pobuđivanje, i to ove godine nešto ranije nego predhodnih, kako bi se kompletan proizvodni ciklus ranije završio i jagoda što pre stigla za branje.

"Za razliku od prethodnih godina, ove smo posao u jagodama počeli 10 dana ranije, što znači da će i rod stići destak dana pre nego prošle godine. Sada se radi pobuđivanje, odnosno uklanjanje trulih i suvih listova, kao i razređivanje bokvice. To je veoma važno jer ako se to ne uradi nema dobrog ni kvalitetnog roda. Razređivanje bokvice se radi samo kod starijeg zasada kao što je moj", kaže Kuzmanović i dodaje da je ovo treća godina, dok se kod mladih samo uklanjanju suvi i truli listovi.

Nakon pobuđivanja sledi zaštita preparatima, zatim pokrivanje agrilom i pravljenje plastenika

"Čišćenjem starih listova i uklanjanjem stolona omogućavamo da se zemlja oko bokora brže zagreje i na taj način obezbeđujemo raniju aktivnost korena bokora jagode. To će dovesti do ranijeg kretanja vegetacije, formiranja i dozrevanja plodova. Čišćenje listova i uklanjanje stolona radimo makazama za ruže, a može i voćarskim."

Prvi plodovi sredinom aprila

Naš sagovornik kaže da nakon ovog posla sledi zaštita bakarnim preparatima. Naravno moraju se pratiti prognoze vremena pa ako tempertura ne bude ispod sedam stepeni sledi zalivanje odnosno prihrana.

"Sve se mora uraditi na vreme posle podbuđivanja. I zaštita i prihrana, a ko ne bude jutarnjih mrazeva i ako sve bude kako treba prvi rod jagode se očekuje polovinom aprila, najkasnije 20-og. To je ranije nego prošle godine kada su prve jagode na tržište stigle posle prvog maja, oko Đurđevdana", dodaje proizvođač iz Vognja.

Ako temperatura ne bude niža od sedam stepeni, sledi prihrana zasada

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji jagoda, ali i kvalitet obezbedili su Kuzmanoviću tržište tako da za plasman ne brine. Prošle godine sve je uspeo da proda na pijacama u Rumi, Novom Sadu i Beogradu, a kupci su dolazili i na kućnu adresu. Upravo zbog toga ove godine biće jagode i na otvorenom prostoru kako bi uspeo da svojim dugogodišnjim kupcima obezbedi dovoljne količine, a računa i na nove.

"Prošle godine, iako je situacija bila teška zbog korona dobro smo prošli sa jagodom. Imali smo kupaca dovoljno, a kolika je tražnja bila govori i podatak da smo poučeni iskustvom iz prošle godine, ove smo zasadili još jedan zasad jagode na otvorenom. Tu imamo dve sorte, jedna stiže ranije, a druga kasnije", kaže naš sagovornik i dodaje da će tako jagoda biti duže pa se nada da će uspeti da izađe u susret svim kupcima.

Cena domaćih jagoda previsoka?

"Kakva će cena biti - videćemo već sa prvim rodom, ali najvažnije je da jagoda dobro rodi i da rod bude kvalitetan, jer samo kvalitet ima dobru prođu na tržištu", zaključuje Branislav Kuzmanović iz Vognja koji će pored jagode ove godine zasaditi i kukuruz šećerac sa kojim je kaže predhodnih godina dobro "prolazio", jer ima obezbeđeno tržište i za plasman ne mora da brine.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Jagoda Pobuđivanje jagode Branislav Kuzmanović Cena jagode Rod jagode Proizvodnja kukuruza šećerca


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".