Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 13.09.2017. 18:00

Primijenite kalcij prije razvoja gorkih pjega jabuka!

Tvrtka ICL uzgajivačima jabuka preporuča primjenu kalcija prije berbe kako bi se smanjile šanse za gorke pjege tijekom skladištenja!

  • 1.026
  • 114
  • 0

Uzgajivačima jabuka preporuča se primjena kalcija prije berbe kako bi lakše prebrodile negativne posljedice zbog visokih temperatura i suše te kako bi se smanjile šanse za gorke pjege tijekom skladištenja.

Prema Scott Garnettu, stručnjaku za gnojidbu tvrtke ICL, nedostatak kalcija u samom plodu, umjesto stablu kao cjelini, dovodi do razvoja crnih i smeđih lezija koje ukazuju na gorke pjege kada se uskladište. Ističu kako rizik od gorkih pjega ovisi o omjeru kalija i kalcija. Ako je veći od 30:1 u spremniku koji je pohranjen u zraku ili kontroliranom atmosferom pohranjenom u Bramleyu, ili 25:1 u Bramleyu koji je pohranjen u zraku, tada su vjerojatni gubici od gorkih pjega.

Reagirajte na vrijeme

Ublažavanje rizika za razvoj gorkih pjega

Međutim, postoji nekoliko mjera kontrole, uključujući primjenu kalcija, koje će pomoći ublažiti taj rizik.

"Razrjeđivanje voća pomoći će vratiti snagu biljke i jabuke će biti više kvalitete. Kao što kalcij favorizira stanovanje u lišću, a ne plodu, važno je smanjiti višak rasta. To osigurava da jabuke dobiju što više kalcija, a većina energije stabla ide u proizvodnju voća", kaže Scott.

Primjena Agroleaf Liquid Calcium +

Kalcij se može primijeniti tijekom vegetacije no kasno ljeto ili rana jesen najvažnije je razdoblje koje pomaže održati čvrstoću voća i kvalitetu skladištenja prije berbe.

Scott spominje da je jedan od najvećih problema s kojima se suočava vrhunska voćna industrija jest činjenica da je iznimno teško potaknuti folijarne aplikacije kalcija da prodiru u koru jabuke, a tu dolazi do gorkih pjega.

"Pokusi su pokazali da kada se koristi Agroleaf Liquid Calcium +, kombinacija aminokiselina, biljnih šećera i penetrirajućeg surfaktanta, kalcij se preseli iznad razine epiderme kore, a gorka pjega je značajno smanjena."

Jabuke s gorkim pjegama nemaju vrijednost!

Budući da je primjena kalcija preventivno liječenje gorke pjege, bitno je da uzgajivači naprave njegovu primjenu prije nego što bude prekasno.

"Nedostatak nije vidljiv dok je plod na stablu, a nema ničega što uzgajivači mogu učiniti kako bi vratili zdravlje jabuka nakon što se simptomi pokažu u skladištu. Jabuke tada neće ništa vrijediti", dodaje Scott.

Za više informacija o primjeni kalcija kod jabuka, obratite se tvrtki ICL na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Jabuke Gorke pjege Kalcij Primjena Gnojivo ICL Agroleaf Liquid Calcium Skladištenje Trulež


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)