Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine šljive
  • 02.04.2022. 12:00

Primećena imaga šljivine ose u šabačkim zasadima

Štete prave larve koje se ubušuju u tek zametnute plodove. Suzbijanje šljivinih osa se sprovodi u periodu piljenja gusenica, pre njihovog ubušivanja u plodove.

Foto: PIS Srbija
  • 211
  • 33
  • 0

Na području delovanja RC Šabac zasadi šljiva se, u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena, nalaze u fazi od pucanja cvetnih pupoljaka do cvetni pupoljci zatvoreni svetlo zelenim ljuspicama. Na lepljivim klopkama postavljenim u zasadima šljiva, na lokalitetima Majur i Varna, registrovani su ulovi imaga crne šljivine ose (Hoplocampa minuta), piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Šljivine ose imaju jednu generaciju godišnje. Ženke polažu jaja u čašične listiće cvetova. Štete prave larve koje se ubušuju u tek zametnute plodove. Suzbijanje šljivinih osa se sprovodi u periodu piljenja gusenica, pre njihovog ubušivanja u plodove. Zato je potrebno uraditi insekticidni tretman u vreme precvetavanja šljive kada polinatori nisu prisutni u voćnjacima.

Imaga šljivine ose javljaju se krajem marta - suzbite je na vreme

Podsetimo, imaga se javljaju krajem marta ili početkom aprila. Crna šljivina osa je veličine oko pet milimetara, glava, grudi, trbuh i legalica su crne boje sa smeđim pipcima. Noge su smeđe žućkaste boje, a krila providna sa smeđom nervaturom. Žuta šljivina osa je malo veća od crne. Glava, grudi i trbuh su žuto-smeđe boje, a noge su otvoreno žute boje.

Primena insekticida je zabranjena u vreme cvetanja voćaka, naglašavaju iz Službe.

 RC Šabac nastavlja sa praćenjem aktivnosti šljivinih osa kao i fenofaze razvoja šljive i blagovremeno će dati preporuku za suzbijanje navedenih štetočina.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Šljivina osa Štetočina Prognozno-izveštajna služba Zaštita bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić